Published On: Sat, Mar 7th, 2020

NE OTKRIVA DETALJE Radončić tajnovit: S Dodikom sam riješio sigurnosni problem koji je državna tajna

Putem društvene mreže Instagram Radončić je jučer javnost šturo informirao o rezultatima sastanka s Dodikom, kazavši da je to bila “crno-bijela priča”.

Državni ministar sigurnosti tom prilikom je naveo da je tokom sastanka s članom Predsjedništva BiH riješio jedan ekstremno riskantan sigurnosni problem koji se tiče strateškog državnog interesa naše zemlje.

Novinar portala Klix.ba danas je tokom konferencije za medije, koja je upriličena nakon sastanka gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i Fahrudina Radončića, državnom ministru sigurnosti postavio direktno pitanje o tome koji je problem riješio s srpskim članom Predsjedništva naše zemlje.

“Radi se o nečemu što spada u apsolutno državnu tajnu. Ta formulacija da se radi o ekstremno važnom pitanju koje može naštetiti državnim i nacionalnim interesima BiH je tačna, ali to je jučer riješeno”, odgovorio je Radončić novinaru portala Klix.ba.

S druge strane, Radončić se jučer u Banjoj Luci sastao i s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem. Nakon sastanka upriličena je konferencija za medije na kojoj je državni ministar sigurnosti kazao da je riješen dugogodišnji problem EUROPOL-a.

“Ja sam kao ministar sigurnosti prije pet godina potpisao EUROPOL i mi smo jedina zemlja koja nije uspjela napraviti saradnju između naših policijskih agencija sa Evropskom unijom. Imali smo problem da neko nije bio u stanju napraviti dvije kancelarije u Ministarstvu sigurnosti BiH kao kontakt tačku te da ponudi oficira ovdje za vezu BiH i Evrope”, kazao je Radončić.

Ministar sigurnosti BiH je na upit novinara portala Klix.ba kazao je danas da je jučer s Lukačem dogovoreno da se te stvari deblokiraju.

“MUP RS-a je potpisao taj akt odavno, a sada je bilo da Ministarstvo sigurnosti BiH dogovori sa četiri hrvatska kantona da prihvate taj koncept, odnosno da ured bude u ministarstvu. Očekujem da ćemo to uraditi veoma uspješno”, zaključio je Radončić.