Published On: Thu, Oct 29th, 2015

NE MOGU VIŠE ČEKATI: Amerikanci šalju vojnike na sirijsko kopno

Američkim je saveznicima na Bliskom istoku plan Moskve podigao kosu na glavi jer uključuje Iran i govori o ostanku Bašara al-Asada na vlasti

Sjedinjene Države neće se suzdržavati od pomoći sposobnim partnerima u odgovarajućim napadima na IS ili u izravnom izvođenju takvih napada, bilo kroz udare iz zraka ili akcijama na terenu, izjavio je u utorak Ash Carter, američki ministar obrane, svjedočeći pred senatskim Odborom za oružane snage.

 

Ta je vijest, zbog onoga dijela “ili akcijama na terenu”, snažno odjeknula.

 

Naime, riječ je o prvoj tako otvorenoj najavi jednog od najviših dužnosnika američke administracije da SAD ozbiljno uzima u obzir mogućnost da se njegove snage uključe u kopnene borbe protiv terorista koji se nazivaju Islamskom državom. Agenciji Reuters su zatim dva neimenovana američka dužnosnika potvrdila da je takva opcija gotovo sigurna te da će u svojoj prvoj fazi uključivati “privremeno raspoređivanje nekih američkih specijalnih postrojbi unutar Sirije kako bi savjetovale umjerenu sirijsku opoziciju i, ako bude potrebno, usmjeravale američke zračne napade”. Plan uključuje i slanje određenog broja helikoptera Apache u Irak, s američkim posadama, te dodatnu podršku iračkim snagama za borbu protiv IS-a.

 

Ministar Carter je tu strategiju nazvao “Tri R” – “Raqqa, Ramadi and raids”. Raqqa je sjedište IS-a u Siriji, Ramadi je grad u Iraku koji je IS blitzkriegom osvojio u svibnju ove godine i tako pokazao slabosti iračkih snaga, a “raids” su napadi, prvenstveno iz zraka, no sad je jasno da uključuju i napade kopnenih snaga. Kako ne bi djelovalo da je riječ o širem uključivanju američkih kopnenih snaga na prostoru Bliskog istoka, neimenovani su dužnosnici istaknuli da će svaki “razmještaj biti pomno promišljan i usklađivan kako bi ostvario specifičan, ograničen vojni cilj u Iraku i Siriji”.

 

Riječ je, dakle, o potvrdi nagađanja da će američki predsjednik Barack Obama morati redefinirati svoju doktrinu “no boots” (bez čizama). Za to postoji nekoliko razloga.

 

Naime, američki plan da se obuče pripadnici umjerene sirijske oporbe doživio je potpuni krah kad se pokazalo da je za silne milijune dolara samo nekolicina boraca prošla trening, a onda je dio njih prebjegao u druge pobunjeničke postrojbe. Zatim se u cijelu priču uključila Rusija čija je vojna kampanja polučila izuzetan odjek u cijelom svijetu. Američkim je saveznicima na Bliskom istoku plan Moskve podigao kosu na glavi jer uključuje Iran i govori o ostanku Bašara al-Asada na vlasti.

 

Konačno, Obama mora razmišljati i unutarnjopolitički jer su izbori za godinu dana, a stvaranje klime u kojoj SAD prepušta inicijativu Rusiji daje vjetar u jedra bilo kojem republikanskom kandidatu, iako je poznato da je Hillary Clinton jastreb kad je riječ o vojnom angažmanu.

 

Dakle, riječ je o rješenju sirijske krize u dva smjera: jačim vojnim angažmanom svjetskih sila s jedne strane i intenziviranim diplomatskim naporima – u četvrtak počinju pregovori velikih sila u Beču.