Published On: Ned, ožu 28th, 2021

NE IDITE U SRBIJU, CIJEPIVO TUĐEG NEBA…: U Sarajevo sletio avion sa turskom donacijom od 30 tisuća doza cjepiva za BiH

Na sarajevski aerodrom sletio je avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 doza cjepiva koje je proizveo kineski Sinovac.

Avion je trebao doći jučer, ali je let odgođen za danas zbog kvara.

Tursku pomoć na aerodromskoj pisti dočekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sa dužnosnicima veleposlanstva Turske u BiH, te savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BIH Milorada Dodika.

Ozgur Sahin, otpravnik poslova veleposlanstva Turske u Sarajevu podsjetio je kako je 16. ožujka bila posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj kada je zatražena pomoć u nabavci cjepiva od Turske.

“Nakon razgovora s predsjednikom Erdoganom, mi smo odmah pokrenuli proceduru i završili sve u saradnji sa vlastima u BiH. Danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz Bosnu i Hercegovinu. Želimo biti podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti i podrška u svakom trenutku“, kazao je.

Ministar sigurnosti BIH Selmo Cikotić se zahvalio uime Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i narodu Turske.

Nakon carinskih procedura donacija će biti upućena u središnje skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, vlastima entiteta i Brčko distrikta. Način raspodjele utvrdit će Vijeće ministara BiH.

Boško Tomić, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika također se zahvalio.

“U ovim teškim trenucima kada se naš narod i zdravstveni sustav bori, svaka pomoć dobro dođe. Lijepo je vidjeti kako to u regiji radi i Srbija, koja je dozvolila da se i dobar broj građana BiH cijepi . Ako ovih 30.000 doza cjepiva samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna“, poručio je.

Bosna i Hercegovina je ovog tjedna primila prvu isporuku cjepiva Pfizer i AstraZeneca kroz COVAX mehanizam, ali to nije dovoljno za cijepljenje svih zainteresiranih građana. Kao što je već poznato dobili smo 26.400 doza cjepiva kompanije AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech cjepiva.

Ranije je BiH dobila cjepiva kroz donaciju Srbije, a nakon turske očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 doza cjepiva) i Kine (50.000 doza cjepiva).

BiH još stoji u redu za više od 1,1 milijun doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. Također, jučer je iz Europske komisije priopćeno da će idućeg mjeseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Pfizerovog cjepiva, a o raspodjeli će biti razgovarano naknadno./HMS/