Published On: Sub, ožu 26th, 2022

Ne gori samo u Ukrajini: Ova država napala je položaje jednog naroda u ovom gradu, ugrožena naftna postrojenja

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je u subotu sa zračnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah, s namjerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Huti, izvijestili su saudijski mediji, prenosi Reuters.

Pokret Huti povezan je s Iranom i kontrolira veći dio sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi “zaštititi globalne izvore energije”.

Koalicija je ranije priopćila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Hodeidahu na Crvenom moru te je pozvala civile da ne borave u blizini bilo kojeg naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Huti su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju naftnih derivata naftnog diva Aramco u Jeddahu. Došlo je do požara u dva spremnika, ali bez žrtava.

Lokalna televizija povezana s Hutima izvijestila je da su koalicijski ratni zrakoplovi pokrenuli napade na grad Hodeidah i da letovi još uvijek traju, dok su stanovnici rekli za Reuters da su napadi u blizini luke Hodeidah, prenosi Direktno.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane kazali su pak Reutersu da je bombardirana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lamza
Lamza
11 mjeseci prije

Sjetio se neko i Jemena. Krajnje je vrijeme.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
11 mjeseci prije

Arabija ih se sjetila.Alijini ideolozi

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
11 mjeseci prije

Saudijski agresori još odvratniji od ruskih, ali o tome se šuti, jer su partneri Zapada…