Published On: Uto, tra 4th, 2017

Ne dozvoliti da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru da su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine aktualna politička tema  političkih stranaka i institucija u BiH.

– Zainteresirani smo da se nađe odgovarajuće rješenje o promjenama Izbornog zakona koji bi osigurao da ne dolazi do situacije u kojoj jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH – istakao je Plenković.

Naglasio je i da je stav Hrvatske narodne zajednice (HDZ) BiH, Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i stav Vlade Hrvatske kao i njegov da treba naći rješenje u kojem će Hrvati kao konstitutivni narod imati punu ravnopravnost i biti u poziciji da bira svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Izrazio je uvjerenje da će i drugi akteri imati razumijevanje za duh Daytonskog mirovnog sporazuma u kojem je preciziran koncept – jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

– U tom duhu bilo je izvjesno da su i tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda i njihovi legitimni i legalni predstavnici – zaključio je Plenković.

Na ovaj način Plenković je komentirao pitanje novinara da li je s visokim bh. dužnosnicima tijekom susreta u Mostaru razgovarao o temi izmjena Izbornog zakona BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare