Subota, 22 lipnja, 2024

NAŽALOST: Preživio Upravni odbor Goebbels TV-a

Must Read

SARAJEVO – Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je u četvrtak u 22.30 sati i nije odlučivano o razrješenju Upravnog odbora Radio-televizije FBiH te imenovanju privremenog odbora na mandat od dva mjeseca, što su predlagala četiri stranačka zastupnička kluba aktualne parlamentarne većine – SDP BiH, SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.
Sjednica će biti nastavljena 11. prosinca, najavio je predsjedavajući Fehim Škaljić, kada treba razmotriti i stanje u Razvojnoj banci FBiH.
Zastupnici SDA, koji su se suprotstavili kada su predložene odluke o Upravnom odboru RTV-a podijeljene u pisanoj formi na klupe, cijenili su da bi one, u slučaju izglasavanja, bile nezakonite i mimo Poslovnika, uz to donesene na kraju cjelodnevne iscrpljujuće sjednice.
Šef zastupničkog kluba SDA Ismet Osmanović kazao je da bi se time dogodio presedan, neviđen dosad u parlamentarnoj praksi. Osim što razrješenje i imenovanje Upravnog odbora nisu bili utvrđene točke dnevnog reda, odluke, sve i da jesu bile predviđene, prethodno treba razmotriti parlamentarno povjerenstvo za izbor i imenovanja, dodao je.
-Nije ratno stanje da se ovako kasno, mimo utvrđenog dnevnog reda i Poslovnika, donose ovakve odluke, kazala je zastupnica opozicijske Demokratske narodne zajednice Hafeza Sabljaković.
U trenutku kada je izgledalo da bi odluke mogle biti donesene, Jasmin Duvnjak iz SDA pozvao je da reagira visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, prenosi Fena.
Na današnjoj sjednici je reagirao i direktor RTV-a FBiH Džemal Šabić.
-Ne znam zašto naš osnivač želi da nam nanese tešku poslovnu štetu, kazao je, između ostalog, povodom predloženih odluka.
Zastupnici su prije pojavljivanja tih odluka u pismenoj formi, s 53 glasa protiv (25 ‘za’) odbacili izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.
U paketu s izvještajem su razmotrili dokument o bilansu stanja i uspjeha ove medijske kuće u periodu od 2008. do 2011., kao i izvještaj neovisne i federalne revizije o prošlogodišnjem poslovanju RTV-a.
Znatan dio rasprave, nakon predstavljanja izvještaja, fokusirao se na pitanje političkog utjecaja na tu medijsku kuću, zatim na negativne revizorske ocjene o njezinom poslovanju u prošloj godini, kao i na problem (ne)imenovanja članova upravnog odbora.
Pojedinci iz pozicije i opozicije prigovorili su i na obraćanje direktora RTVFBiH Džemala Šabića Zastupničkom domu, koji je između ostalog kazao kako sadašnje poslovodstvo ne želi nikome predati televiziju pod političku kontrolu.
Prigovorio je da dosad nije bilo konstruktivnog dijaloga između rukovodstva kuće i Parlamenta FBiH kao njezinog osnivača te je pozvao na bolju komunikaciju.
Jasenko Selimović, šef zastupničko kluba SDP-a, pozivao se na negativne ocjene Ureda za reviziju FBiH o prošlogodišnjem poslovanju RTV-a te navodio da je mandat direktoru Šabiću istekao, da kuća trenutno ima samo jednog člana Upravnog odbora i da je već treći put dobila negativne revizorske ocjene.
Direktor Šabić te članovi dosadašnjeg upravnog odbora Goran Samardžić i Igor Soldo, predstavaljajući navedene izvještaje o poslovanju, kazali su da je RTVFBiH danas daleko uspješnija nego 2008. godine, da je od tada značajno smanjila dugove, sve urednije izmiruje obveze prema uposlenicima i državi i da je prošle godine emitirala najgledaniji TV program u cijeloj BiH.

 poskok.info
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -