Navijači Dinama iz Stoca su udbaši

Ljudi koji su živjeli u emigraciji i bili pod stalnom prismotrom i progonom Titove UDBA-e govorili su kako su svi udbaši u emigraciji bili prepoznavani na isti način. Svi su ustašovali.

Idikativno je da je i primjerice vrh HSP-a u BIH imao 90-ih u vrhu te partije sve redom ljude s kodnim UDBA imenima.

Danas je 2023. Izgleda da ima nešto UDBA-e u Stocu. U Dinamu. I jako su glupi. I pravo mrze Hrvate.

A izgleda i Dinamo.

Kakve veze klub iz Zagreba ima sa Sandžakom. Goraždom i Kalesijom?

Mlaka reakcija SDA

Stolac je u petak “dobio” mural u čast Građanskog nogometnog kluba “Dinamo” Zagreb, u Humskoj ulici gdje se nalazi i mural splitskog Hajduka, što je izazvalo oštre reakcije iz stolačke organizacije SDA smatrajući taj čin sramotnim zbog spornih simbola iz vremena NDH.

Iz općinskog odobra ove stranke su naglasili kako prikazivanje ovakvih simbola budi negativne emocije među ljudima.

“Mi, kao organizacija koja cijeni demokraciju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima”, navode iz Općinski odbor SDA Stolac.

Umjesto toga, kako ističu, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

“Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi”, navode iz stolačke organizacije SDA.

Poručuju, da samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

“Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, i nosioca europskih vrijednosti, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu”, zaključuje u saopćenju Općinski odbor SDA Stolac.

Reakcija se može smatrati previše civiliziranom i mlakom. Naime murali na kojima su prikazani austrijski i njemački simboli zla morali bi biti oštrije osuđeni.

I konačno naputak za ustašoide: Istra nikada nije bila dio NDH. Oslobođena je istog dana kada su ustaše iz Zagreba pobjegle pred Franjom Tuđmanom Svesilnim. Vojnikom partizanske vojske koji će za 45 godina postati vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske. Tu vojsku koja je pobjegla pred   njim u Austriju Tuđman nikada nije smatrao hrvatskom vojskom. Nego kvislinzima koji su se prodali okupatorskom zapovjedništvu.

No još jedno ime dokazuje da nisu bili Hrvatska vojska. On se zvao Petar Rajkovačić, bio je ustaša koji je svojim ratničkim lukavštinama i borbenošću fascinirao i Tita a na naređenje njemačkih zapovjednika u petom mjesecu ¸1945 da se povuče sa svojom jedinicom  iz Odžaka i Švabama pokaže put odbio je to učiniti. Netko dakle nije hrvatski vojnik. Ili on koji je do kraja ostao uz svoj dom, makar bio na pogrešnoj strani povijesti, ili oni koji su ostavili svoj dom i poslušali naredbu stranca da taj dom ostave.

Nema reakcije iz Crkve

Nismo čuli niti jednu reakciju osude iz Crkve u Stocu iako mural povezuje Stepinca kao vrijednost sa bezvrijednošću NDH. Oni koji su protiv Stepinca, pakuju mu ustašovanje. Dakle ovo bi mogao biti klasični udbin potez. No niti prosto imbecilstvo naših navijača nikad se ne smije potcijeniti.

 

 

more recommended stories