Published On: Sub, ruj 19th, 2020

Navalni je sve bolje, danas je objavio fotografiju na kojoj silazi niz stepenice

Ruski oporbeni političar Aleksej Navalni objavio je u subotu na Instagramu svoju fotografiju na stubištu, pet dana pošto je berlinska bolnica u kojoj je bio hospitaliziran zbog trovanja objavila da je skinut s respiratora i da diše samostalno. Taj vodeći politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina srušio se u kolovozu u Sibiru i nakon nekoliko dana u ruskoj bolnici koja je nijekala navode da je otrovan, prevezen je zrakoplovom u Berlin.

Njemačke vlasti objavile su da su testovi laboratorija iz tri zemalja potvrdili da je otrovan nervnim agensom novičokom zbog čega su zapadne vlade zatražile objašnjenje od Rusije. Navaljni je fotografiju svog silaska niz stube popratio tekstom u kojem kaže da se oporavlja, ali je put još dug.

Uspijeva se i šaliti

Dodaje da je još slab te se ne može služiti telefonom niti naliti vodu u čašu ili uspinjati se stubama jer mu noge drhte. “Još je mnogo tegoba koje treba prevladati, ali divni liječnici u bolnici Charite riješili su glavni”, napisao je u svom postu. Navalni je zadržao smisao za humor usprkos teškom stanju u kojem se nalazio. “Vratili su me iz stanja ‘tehnički živog stvora’ u osobu koja ima velike izglede postati… čovjek koji može brzo ‘skrolati’ Instagram i shvatiti bez razmišljanja koje objave ‘lajkati’”, dodao je.

Stanje Alekseja Navalnog brzo se popravlja od 7. rujna, kada je izašao iz medicinski inducirane kome. Medicinsko osoblje i članovi obitelji s njim su uskoro nakon toga uspjeli ostvariti kontakt, ali usprkos tome što je neposredna životna opasnost prestala, liječnici nisu bili sigurni je li trovanje ostavilo dugoročne posljedice na zdravlje lidera ruske oporbe. Prije nekoliko dana iz bolnice je objavljeno da će Navalni uskoro moći nakratko ustati iz kreveta, pa je postalo jasno da se prilično dobro oporavio.