Published On: Ned, kol 5th, 2018

Navala u regiji za rad u Njemačkoj: BiH i Kosovo s najviše izdanih viza

Građani zapadnog Balkana – Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije od studenog 2015. godine, zahvaljujući tzv Uredbi o zapadnom Balkanu – mogu raditi u Njemačkoj.

Jedini uvjet je da kandidati imaju ugovor za rad u njemačkoj tvrtki. Njihov broj nije mali. U prvih devet mjeseci ove godine njemačka veleposlanstva u regiji izdala su 19.294 vize. U 2017. godini, većina njih je izdana u Bosni i Hercegovini – 4,702 i na Kosovu – 4,758. Zatim slijede Makedonija sa 3.675 i Srbija sa 3.613 izdatih viza. Veleposlanstvo u albanskoj prijestonici Tirani izdala je u istom periodu 2.796 viza, piše Deutsche Welle.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je za DW da je “enormno povećan broj zahtjeva za radne vize u zemljama Zapadnog Balkana za ljude koji žele raditi u Njemačkoj i taj broj je u stalnom porastu.”

Ali, vrijeme za obradu aplikacija je jako dugo, osobito od termina zakazivanja razgovora do podnošenja dokumenata, rekla je Carola Bürkert, stručnjak za migracije u Institutu za rad i profesionalni razvoj (IAB).

Prva na popisu zemalja s dugtrajnom procedurom je Kosovo, gdje je vrijeme čekanja godinu dana, a onda slijede BiH i Srbija sa sedam mjeseci i Albanija sa šest mjeseci. Pored toga, dugotrajna je procedura za obradu viza.

Zamislite, postoji ponuda za posao, kaže Burkart. Poslodavcu je sada potreban – i ako potencijalni zaposlenik ne dolazi, jer nema vizu, poslodavac se mora snaći.

U najnovijoj studiji Instituta za rad i profesionalni razvoj pod nazivom “Uredba za Zapadni Balkan: rad, a ne azil” utvrđeno je da postoji velika razlika između broja izdanih viza i broja odobrenja Zavoda za zapošljavanje, koja su takođe neophodna za dobivanje vize za početak rada u Njemačkoj. Njihov broj od studenog 2015. do rujna 2017 porastao je na 128.000, ali je broj izdanih viza dostigao samo 38.000.

Karola Bourkert vjeruje da se vizni postupak koristi kao instrument za upravljanje migracijama kroz viznu politiku, prenosi Večernji.ba.

Govori se da imamo ekonomske migracije sa Zapadnog Balkana tako što proširujemo legalne načine za doseljavanje pod određenim uvjetima – ali birokracija i ljudski kapaciteti nisu obnovljeni i prošireni kako bi ovo bilo održivo. To otvara dilemu, jer dovodi do ogromnih frustracija na mnogim stranama, navodi Deutsche Welle.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x