Petak, 19 srpnja, 2024

NATO u pregovorima da stavi više nuklearnog oružja u pripravnost

Must Read

Članice NATO-a raspravljaju o stavljanju većeg broja svog nuklearnog oružja u stanje pripravnosti usred tenzija s Rusijom i Kinom, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U intervjuu za Daily Telegraph u nedjelju, Stoltenberg je izjavio da NATO pregovara o vađenju nuklearne imovine iz skladišta i njenom spremanju za upotrebu, budući da vojni blok predvođen SAD-om mora jasno prenijeti vanjskom svijetu da ima jak potencijal odvraćanja.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima“, rekao je on, dodajući da su već u toku rasprave.

Šef NATO-a je naglasio da iako je krajnji cilj bloka svijet bez nuklearnog oružja, „sve dok postoji nuklearno oružje, mi ćemo ostati nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet.” Izrazio je posebnu zabrinutost zbog onoga što je nazvao rastućim nuklearnim kapacitetima Kine, dodajući da bi se NATO uskoro mogao suočiti sa “nečim s čime se nikada prije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika na nuklearni pogon” – Peking i Moskva.

Prema Stoltenbergovim riječima, SAD također moderniziraju svoje nuklearne gravitacijske bombe raspoređene u Evropi, a njihovi saveznici na kontinentu također unapređuju avione koji ih nose. Ovo je uslijedilo nakon što je Pranay Vaddi, specijalni pomoćnik američkog predsjednika i viši direktor za kontrolu naoružanja, ranije ovog mjeseca rekao da će “u nedostatku promjene putanje neprijateljskih arsenala”, SAD uskoro doći do tačke u kojoj će morati povećati broj raspoređenog nuklearnog oružja.

Zapadni mediji i zvaničnici su više puta optuživali Rusiju za zveckanje nuklearnom sabljom usred ukrajinskog sukoba. Međutim, zvaničnici u Moskvi su u više navrata govorili da ne planiraju da koriste nuklearke protiv susjedne zemlje, ističući da je jedini scenario u kojem bi mogli pribjeći nuklearnoj opciji ako je u pitanju samo postojanje Rusije.

Istovremeno, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je prošle sedmice da bi Moskva potencijalno mogla promijeniti svoju nuklearnu doktrinu s obzirom na rastuću prijetnju uzrokovanu “neprihvatljivim i eskalacijskim akcijama SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a”.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -