Published On: Sub, ožu. 24th, 2018

NATO traži prebrojavanje oružja u BiH

 

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ponovno je održao raspravu posvećenu Bosni i Hercegovini. Europski dužnosnici su zabrinuti zbog pogoršane sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Zapaljiva predizborna retorika, ruski utjecaj na Balkanu, dolazak “Noćnih vukova”, naoružavanje MUPRS te selefije glavni su izvori zabrinutosti u Bruxellesu.

Vlasti Bosne i Hercegovine su dobile jasnu poruku da se moraju početi baviti ovim pitanjima. NATO pak poručuje da će vlasti morati detaljno odgovoriti na pitanja o količini oružja koje posjeduju policijske agencije. Također ovaj vojni savez će pojačati obavještajne aktivnosti u našoj zemlji, piše N1.

“Moramo napraviti razliku između motociklističkih klubova i paramilitarnih organizacija. Situacija se dodatno pogoršala i treba nam dodatna istraga po ovim pitanjima. To za nas ostaje otvoreno pitanje. Kada je u pitanju nabavka oružja za MUP RS-a ono je nabavljeno legalnim putem, ali se postavlja pitanjenesrazmjera s EU standardima jer sada u RS-u svaki policajac ima dugo oružje, dok u EU jedno dugo oružje ide na 17 policajaca. Zatražili smo od policijskih agencija da nam dostave detaljne popise naoružanja koje posjeduju i sve te podatke ćemo dodatno provjeriti. Kada se radi o arapskim investicijama ili vanjskim utjecajima na BiH mi ćemo u sljedećem razdoblju pojačati obavještajne aktivnosti u BiH”, izjavio je pukovnik Nicholas Chalons, vojni pomoćnik Zamjenika Vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga u Europi.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer