Published On: Sub, ruj 29th, 2018

NATO pokazuje mišiće, ključna uloga je u rukama Hrvata

Krajem listopada i tijekom studenog u Norveškoj će se održati najveća vojna vježba u kojoj će sudjelovati više od 40.000vojnika, iz 31 države uz partnerske zemlje Švedsku i Finsku. Sudjelovat će više od 130 zrakoplova, 70 brodova i više od 10.000 vozila. Vježba Trident Juncture 18 u većem svom dijelu odvijat će se u kopnenom središnjem i istočnom dijelu zemlje, te u zračnom i morskom području Norveške, Švedske i Finske. Glavni joj je cilj testirati savezničke obrambene mogućnosti, te mogućnosti norveške vojske.

Vježba je posebno važna i za Hrvatsku, budući da će na čelu logističkog dijela biti brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Zadatak združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG) osigurati je da pokreti trupa, vozila i zaliha dođu do svojih odredišta, što uključuje prijevoz robe u Norvešku sa svih dijelova svijeta, piše Obris.

Pintarić zapovijeda i upravlja postrojbama, a to uključuje pripremu radnih prostora za sve sudionike, održavanje snaga na terenu, te povratak sudionika u matične baze. Zapovijedat će timom od 130 osoba i ukupno 1000 vojnika.

“Kao zapovjednik JLSG-a moja je glavna zadaća osigurati da se misija provodi glatko, efikasno i da sve svoje zadaće izvršimo na vrijeme”, naglašava Pintarić.

Brigadir Darko Pintarić pripadnik je OSRH od 1991. godine, i sudionik je Domovinskog rata. Tijekom službe u OS RH, obnašao je, između ostalih, dužnost načelnika prometne službe u 2. gardijskoj brigadi, stožernog časnika za promet, voditelja odsjeka, načelnika Odjela za promet i načelnika Odjela za razvoj i integraciju logističkog sustava u Upravi za logistiku GS OSRH. Bio je prvi časnik OSRH koji je u lipnju 2004. upućen u NATO Zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD) na dužnost stožernog časnika za NATO PfP interoperabilnost, te je kao prvi časnik RH za vezu, za operaciju ISAF 2003. godine, radio u Savezničkom centru za kontrolu kretanja u Nizozemskoj, a koji je dio Vrhovnog savezničkog zapovjedništva snaga za Europu (SHAPE). Završio je Ratnu školu OS RH „Ban Josip Jelačić“, više NATO tečaja iz područja logistike, standardizacije i rada u NATO odborima, te vojno strukovnu izobrazbu iz područja logistike na US Army Logistics Management Colledge u Fort Leeju (SAD). Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, te medaljama Bljesak i Oluja, kako stoji na stranicama MORH-a.

Pintarić će blisko surađivati sa pukovnikom rumunjske kopnene vojske Sorinom Sularom i satnikom Američkog ratnog zrakoplovstva Jasonom Loucksom.

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18 | Author: Norveške oružane snageNORVEŠKE ORUŽANE SNAGE

“Mi također imamo vrlo važnu ulogu i u opskrbljivanju pojedinih elemenata snaga tijekom vježbi, budući da smo kao logističko tijelo na razini čitave operacije baš mi odgovorni i za 3. liniju održivosti tijekom vježbe”, naglašava Sularu.

Njihova uloga predstavlja kralježnicu cijele vježbe, operacije, s obzirom na brojnost snaga koje sudjeluju i na površine na kojoj će se cijela vježba odvijati. O veličini same vježbe i logističkom izazovu govore i podaci kako će 180 zrakoplova i 60 brodova dopremiti ljude i opremu na 27 različitih lokacija, a posebno zanimljiv je podatak da bi sva vozila koja sudjeluju u vježbu mogla stvoriti lanaca dugačak 92 kilometra. Podići će se 50 kampova, a u najvećem među njima može biti 5500 ljudi.

Pogledajte galeriju.

1/24

Treniranje vještina i uvježbavanje akcija koje bi trebale pomoći saveznicima da obrane jedni druge, čini se prihvaćaju i Norvežani. Održavanje ove vježbe u Norveškoj podržava 65 posto njihovih stanovnika, što je pokazalo istraživanje provedeno u travnju i svibnju ove godine. 80 posto njih smatra kako bi Norveška trebala pomoći jednoj ili više članica NATO-a u slučaju napada, a 87 posto njih smatra kako bi isto to trebale napraviti i druge države ako dođe do napada na Norvešku.

Vježba će se odvijati po već ranije utvrđenom scenariju, a tijekom kopnenih vježbi koje će se odvijati u središnjoj i istočnoj Norveškoj fokus će biti na uvježbavanju taktičkih jedinica. U toj će vježbi na suprotnim stranama biti sjeverne i južne snage, sjeverne će činiti vojnici iz Norveške, Kanade i Švedske, dok će južne biti sastavljene od njemačkihtalijanskih i britanskih brigada.

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18 | Author: Norveške oružane snageNORVEŠKE ORUŽANE SNAGE

Bitka će se provesti u dvije faze. Od 31. listopada do 3. studenog sjeverne snage napast će južne, uz podršku pomorske desantske operacije SAD-a. Od 4. do 7. studenog inicijativu će preuzeti južne snage i izvesti kontra napad. Ova je vježba idealna prilika za treniranje i provođenje vojnih operacija savezničkih snaga i na jako teškim norveškim vremenskim uvjetima.

Bit će to najveća vježba održana na području Norveške od 80′-ih godina prošlog stoljeća, a najveća NATO vježba od 2002. godine.

Trident Juncture 18 sastoji se od tri faze, od kojih je prva pripremna započela već u kolovozu, druga kako smo već spomenuli, bit će ‘prava bitka’ koja će se održati početkom studenog, dok će treća, posljednja faza biti održana od 13. do 24. studenog.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare