Published On: Ned, lis 30th, 2016

NATO “podigao” hrvatske “migove” zbog putničkog zrakoplova


 
Dva zrakoplova Mig 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su, temeljem zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva, presreli i identificirali talijanski putnički zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor a talijanska kontrola leta nije mogla s njim uspostaviti radio vezu, priopćilo je Ministarsvo obrane RH.
Dva zrakoplova Mig 21 bis dežurnog borbenog dvojca HRZ-a i PZO-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a, su u nedjelju, 30. listopada između 11 i 12 sati, presreli civilni zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 767 talijanske zrakoplovne tvrtke Thomson Airways, koji je letio na relaciji Manchester – Heraklion, a s kojim talijanska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.
Temeljem zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni zrakoplovi Mig 21 poletjeli su kako bi što prije  presreli i identificirali zrakoplov. Misija presretanja ALPHA SCRAMBLE dogodila se na visini od 12.500 metara, na području sjeverne Dalmacije.
Ubrzo nakon toga uspostavljena je radio veza s civilnim zrakoplovom, koji je nakon javljanja nastavio svoj let prema Grčkoj, a dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu postrojbu na aerodrom Zagreb-Pleso. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.
Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a te se još jednom potvrdila deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, kaže se u priopćenju Ministarstva obrane Hrvatske./HMS/