Published On: Ned, pro 20th, 2015

NATO danas obilježava 20. godišnjicu mirovne misije u BiH


Sjevernoatlantski savez (NATO) danas će obilježiti 20 godina od početka prve mirovne misije Alijanse u BiH. Snage za implementaciju (IFOR), poslane su na današnji dan 1995. godine u misiju u našu zemlju nakon uspješno dogovorenog Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Posvećenost NATO-a stabilnoj i sigurnoj BiH je sadržana u Dejtonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i nije poljuljana do dana današnjeg. Mi smo došli kako bismo osigurali mir po okončanju užasnog sukoba. Danas, BiH je jedno veoma drugačije mjesto. Mirno, stabilno i kreće se ka boljoj budućnosti na putu prema euroatlantskim integracijama”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
NATO želi da zapadni Balkan bude mjesto mira i blagostanja
Dodao je da NATO želi da zapadni Balkan bude “mjesto gdje ljudi mogu živjeti kao susjedi, u miru i blagostanju, poštujući prava svih zajednica”, navodi se na zvaničnoj internet stranici NATO-a.
Misija IFOR počela je po okončanju rata u BiH 21. studenog 1995. godine kada je sklopljen mirovni sporazum u američkoj zračnoj bazi u gradu Dejtonu u saveznoj državi Ohajo. Mjesec dana kasnije, 20. prosinca 1995. vojnici IFOR-ove misije su raspoređeni u BiH da bi osigurali poštivanje sporazuma.
Na vrhuncu IFOR imao 60.000 vojnika
To je bila prva NATO-ova kopnena operacija izvan teritorije država članica Alijanse. Na svom vrhuncu, IFOR je imao oko 60.000 vojnika iz savezničkih i partnerskih zemalja, uključujući Rusiju. IFOR je radio u skladu s Poglavljem VII UN-ove Povelje.
Glavni cilj IFOR-a je bio da zadrži mir i odvoji oružane snage Federacije BiH i Republike Srpske. IFOR je također nadgledao demarkaciju graničnih linija i uklanjanje teškog oružja s odobrenih odlagališta. Jedinice NATO-a su u decemberu 1996. godine zamijenjene “Stabilizacijskim snagama” (SFOR) koje su bile manje i imale su drugačija ovlaštenja.
Zatim je 2004. godine Europska unija preuzela stabilizacijsku ulogu.
NATO i dalje ima sjedište u Sarajevu, a predstavnici pružaju savjete u odbrambenoj reformi, koordiniranju partnerskih aktivnosti i podržavanju euroatlantskih napora. BiH je postala partner NATO-a 2006. godine i namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, prioćeno je iz sjedišta NATO-a.
BHRT

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare