Published On: Uto, svi 10th, 2022

NATO će stići i na Daleki istok

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će NATO povećati prisutnost svojih snaga oko Švedske i Baltičkog mora dok ova zemlja službeno ne podnese zahtjev za članstvo u bloku.

Finska također ima aspiracije za članstvom u Savezu.

Očekuje se da će obje zemlje ovog mjeseca odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Nikola Lunić, izvršni direktor Vijeća za strateške politike, ističe da je tehnološki razvoj civilizacije, koji je uklopljen u visoku sofisticiranost sigurnosnih izazova i prijetnji, odavno premašio mogućnosti mnogih zemalja da na njih odgovore vlastitim sposobnostima. .

“Stoga se status vojne neutralnosti u pravilu temelji na političkim odlukama koje imaju za cilj vanjskopolitičku korist, marginalizirajući sigurnost vlastite nacije i vlastitih sposobnosti na području obrane. Međutim, ruska agresija na Ukrajinu i sve sigurnost sustava kolektivne sigurnosti, što dokazuje njegovu pouzdanost, učinkovitost i superiornost. Nitko nema pravo ograničavati suverenitet bilo koje zemlje u njezinim odlukama o daljnjem putu. Uvjeren sam da čak ni tradicionalno neutralna Irska nije blagonaklono prihvatila “sarmatsku balistički projektili bit će na ruskoj državnoj televiziji, a mnogi Irci će razmisliti o održavanju neutralnog statusa. Da zaključimo, NATO će se širiti koliko i zemlje kandidati sa svojim suverenim odlukama temeljenim na nacionalnim interesima”, rekao je L. unić.

Miloš Perović, izvršni direktor Centra ALFA, navodi da je politika otvorenih vrata NATO-a oduvijek bila ključna u Savezu, podsjećajući da je članstvo u Savezu odluka NATO-a i zemalja koje žele pristupiti, a ne bilo koga drugog.

„S druge strane, moramo imati na umu da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu stvorila novi sigurnosni okvir i također na neki način oživjela izvornu obrambenu ulogu NATO-a, koju neke zemlje nečlanice sada vide kao najbolje jamstvo svoje sigurnosti. .“, kaže Perović.

Prema njegovim riječima, novi sigurnosni okvir pokrenuo je i pitanje članstva u Savezu za zemlje poput Finske i Švedske.

“Njihove odluke o tako važnim stvarima su praktične i situacija se promijenila u odnosu na prethodne godine, kada je bilo nezamislivo da se te zemlje prijave. U tim je zemljama podrška NATO-u porasla sa 20 na nekih 60 posto od ruske invazije. Mi mora također znati da se radi o zemljama koje su imale dugogodišnju suradnju s NATO-om prije navedenih događaja, posebno kada je riječ o vojnim aktivnostima i velikom broju misija u inozemstvu. „Nema sumnje da su proširenja koja su se dogodila u Posljednjih dvadeset godina i uključivanje novih članica značajno su pridonijeli razvoju Saveza i time stvorili uvjete za učinkovitiju prilagodbu novim sigurnosnim izazovima”, rekao je Perović.

No, članstvo Finske u NATO-u doveo je u pitanje hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je u konačnici ostao sam u mišljenju da će Finska ući u NATO ako se promijeni Izborni zakon BiH.

“Unutar EU Hrvatska je usamljena u ideji da odgodi izbore do donošenja novog izbornog zakona, a Vlada je u situaciji da mora pooštriti svoju poziciju, kako ne bi ostavila previše prostora za manevar predsjednici Republike.” Hrvatska, ali i destabilizirani odnosi unutar EU i NATO-a”, rekao je Davor Gjenero, hrvatski politički analitičar. Lunić smatra da su tabloidne izjave predsjednice Hrvatske pridonijele njegovoj irelevantnosti kao političara, posebice na vanjskopolitičkom planu.

“Tome u prilog ide i pohvala sadašnjeg ruskog veleposlanika u Zagrebu, koji ga doživljava kao velikog prijatelja Rusije i zagovornika njenih interesa na Balkanu. Upravo takav interes Moskva je imala početkom 90-ih, kada je prekršila UN. embargo, naoružao Hrvatsku, obučio pilote zračnih snaga i na kraju omogućio ofenzivne sposobnosti Hrvatske vojske, što je generiralo brojne ratne zločine”, ističe Lunić.

Dodaje da, međutim, treba naglasiti da ulazak Hrvatske u EU i NATO nije značio stvaranje moćne sile na Balkanu koja je u stanju utjecati na globalna događanja i multilateralno provoditi neke partikularne interese u regiji.

“U ovom trenutku nitko s Balkana nije u stanju destabilizirati odnose unutar EU i NATO-a, ali to ne znači da Zapad ima jednoglasan pristup regiji i usklađenu percepciju regionalnog razvoja. Vjerodostojno je pitanje hoćemo li umorni su od borbe s prošlošću, sposobni prepoznati budućnost.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Samo 450.000 AMERIKANACA je poginulo u 2.sv.ratu.

Samo 550.000 britanaca je poginulo u 2.sv.ratu

Samo 200.000 francuza je poginulo u 2.sv
Ratu

TO je doprinos zapada u slamanju fasizma

27 miliona građana SSSR je poginulo u slamanju fašizma.

VIŠE JE JUGOSLOVENA POGINULO U 2.SV RATU OD SVIH OVIH ZAPADNIH ZEMALJA, ČAK 1.700.000 GRADJANA

Franjo tudjman
Franjo tudjman
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

NATO JE NOVA FAŠISTIČKA SILA, SMRTONOSNIJA OD FAŠISTIČKE NJEMACKE

Neumi
Neumi
Šta ti kažeš na ovo?  Franjo tudjman
3 mjeseci prije

Danas se vidi da je srce i mozak fašizma oduvijek bilo u Americi

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Normalno da manje ginu kad imaju moderno oruzije… Amerikanac poleti iz Nevade, bombarduje smrdiju i vrati se nazad u Bazu…

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
2 mjeseci prije

Ali kad Srbi hebu “Javelo” onda “nevade” .

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Jesu li tu ubrojani i oni sto ih je Staljin pobio poslije rata?
Staljin i Adolf su imali dogovor o nenapadanju, toliko o Ruskoj humanosti!
Rusi su pobili vise Poljaka nego Njemci, a o poslijeratnom razdoblju da i ne govorim. Koliko je samo Madjara, Ceha i Slovaka zavrsilo na golgoti! O brojkama se ionako moze beskonacno svadjati, pa je tako u 2.sv. ratu izginulo oko 100 miliona Srba (naravno partizana)!

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
3 mjeseci prije

Crvena Armija je JEVREJE po nalogu STALJINA direktno izrucivala nijemcima

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Jugoslavena nije ni bilo a čak 1.700.000 kako ti kažeš poginulo je u građanskom ratu !

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Pola građana SSSR a je pobijeno od strane krvožednog NKVDa partijske policije . . 8.000.000 Ukrainaca je poginulo-ubijeno ako ih ti priznaješ za narod-naciju !?

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
3 mjeseci prije

Dvije države muslimana cca 10 miliona pobijeno i protjerano za vrijeme crkvenog STALJINA…Gulag….krim soci…o tome pisao 1938 Busuladžić pa ga ubili zbog toga SRBI cetalji pod petokrakom 1947…Mašallah nema više Tite DUDEKA da sirite srpske laži…

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Da Bosnu nije poklonila NDH vi srbovi bi pobili sve muslimane i katolike Bosne…ovako ste u prošlom 2 sv.ratu pobili 10 % bosnjacke populacije…JEVREJE ste sve..poslije jevreja najviše PROCENTUALNO ubijeno Bosnjaka…tito vam omogućio da ih slažete kao srpske..mrs svetosavsko pseto DJIKANSKO cetaljsko…hebo te BAKIR i ALJO ….

Srka
Srka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Steze se obruč oko ruSSkih fašista!
Bili i ostali jedino zlo na teritorij civilizirane Europe!
Teška vremena dolaze…za KGB-ovce i njihove satelite diljem Europe i šire…

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
3 mjeseci prije

Ja mislim da ćemo ga mi muslimani podokiti na kraju ja se dobro gledam sa kršćanima komšijama u hercegovini. Svi nas se boje neće nam dati da smo sami vlast to je činjenica pa kom pravo a kom krivo

Phoenix
Phoenix
3 mjeseci prije

Nema sirenja dok se Milanovic nizasta ne pita …

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
3 mjeseci prije

Njega će prvo pitati a onda kasicicom pitati

Već istrunula Merilin
Već istrunula Merilin
3 mjeseci prije

“NATO će stići i na Daleki istok”Pa naravno, jer za boga miloga, NATO JE o(d)brambena organizacija.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Uzepeovci,samo uz Rusiju i Madjarsku,eno Orban kaze kako im je Hrvatska otela more.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Eno orban te traži da mu ga podludlaš,javi se.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Da opet ne bude efekat “rusija”, samo sada sa Kinom o državicom koja se usudi primiti NATO.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

MUSLIMAN TERORIZAM UZP

Mevlid
Mevlid
2 mjeseci prije

Pakaši se uketarili i sve nešto preko treći zemalja crvaju.
SSSS “SAMO SARMAT SVIJET SPASAVA”