Natječaj za prijem 88 policajaca u FUP neće biti poništen

Natječaj za prijem 88 kadeta (80 policijskih službenika i 8 mlađih inspektora) u Federalnu upravu policije vjerojatno neće biti poništen, bez obzira na nepravilnosti prijavljene Tužiteljstvu BiH, Tužiteljstvu KS i Nezavisnom odboru Parlament FBiH od strane federalnog ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampara.

Nakon objave odluke o uspješnim kandidatima, uslijedile su žalbe kandidata. I iz istog razloga podneseno je nekoliko pritužbi. Iako su uspješno prošli sve testove i procedure, odbijeni su jer bi nakon školovanja u trenutku zaposlenja 2022. godine imali 35 i više godina!

Podsjetimo se i natječaja iz 2017. godine, kada je tadašnji ravnatelj FUP-a Dragan Lukač umjesto nekoliko kandidata stavio na listu kandidata za Specijalnu jedinicu policije kandidate koji nisu ispunjavali uvjete, ali su bili druge nacionalnosti. najuspješnijih kandidata. Također jedan od kandidata I.M. tada je imao 35 godina i primljen je na FUP.

Postupanje Federalne uprave policije i “pravno tumačenje dobi kandidata u trenutku prijema na posao” je proizvoljno. Kako je  potvrđeno iz više izvora, Federalna uprava policije nije mogla dati takvo pravno tumačenje, već se voditi datumom natječaja, a raspisan je u svibnju 2020. godine kada su odbijeni/oštećeni kandidati bili mlađi od 35 godina te jesu ne okreće se danas.35 godina.

Neki od oštećenih kandidata otići će u Tužilaštvo KS da daju iskaz o proceduri natječaja, te ispričaju što znaju o brisanju pojedinih kandidata, a dodavanju drugih koji su nakon testiranja bili mnogo lošiji.

Čampara je prijavio i v.d ravnatelja FUP-a Ensada Kormana, koji je 15. listopada potpisao odluku o izboru kandidata za prijem u radni odnos u FUP-u. Ministar Čampara je u dopisu Kormanu zatražio i određena pojašnjenja u vezi s natječajem:

“Molim vas i da me obavijestite je li istina da ste tijekom natječajne procedure, koja je – koliko god nevjerojatno zvučalo – trajala gotovo dvije godine, skinula s liste uspješnih kandidata koji su navršili 35 godina, iako su bili na vrijeme prijave na natječaj.. bili mlađi od 35 godina. Bio bih vam zahvalan ako biste mi ponudili logično objašnjenje zašto sadržaj natječaja nije precizniji, odnosno zašto se ne daju detaljnija objašnjenja ili ograničenja koja bi eventualno spriječila odstupanja, dvostruka tumačenja i podložnost manipulacijama nakon natječajnog postupka. “

Također, postupak sa žalbama kandidata još nije okončan, ali je nekoliko kandidata Patriji najavilo da će se pokrenuti sudski postupci kako bi pravda bila zadovoljena.