Published On: Sri, lis 6th, 2021

NASTAVLJENO SUĐENJE NOVALIĆU I OSTALIMA Mustafa Kadribegović potvrdio da nije postojala odluka za nabavu respiratora

Na današnjem nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima zbog nabave 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM u jeku pandemije koronavirusa, saslušani su svjedokinja Šeherzada Halilović, direktorica privatne firme “Ultrašped”, i Mustafa Kadribegović iz Federalne uprave Civilne zaštite, koji je u vrijeme nabavke spornih respiratora bio član Federalnog stožera Civilne zaštite.

Kadribegović je danas potvrdio da je 1. travnja 2020. godine donesena odluka o raspolaganju sedam milijuna maraka za nabavku medicinke opreme i sredstava, ali da nije postojala odluka za nabavu respiratora, prenosi Avaz.

300 respiratora

Kadribegović je kazao i da su se 16. ožujka na telefonskoj sjednici trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužiteljstvu u kojem je zapovjednica Federalnog stožera Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora.

U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Osim toga, Kadribegović je rekao kako nije imao saznanja o drugim ugovorima FUCZ sa ‘Srebrenom malinom’ već da je za iste saznao iz medija.

Na sljedećem pretresu zakazanom za petak 8. listopada, kao svjedok optužbe bit će pozvan Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

V.d. ravnatelja FUCZ-a

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani ragvnatelj Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Kadribegović je nakon suspenzije optuženog Solaka jedno vrijeme obnašao v.d. ravnatelja FUCZ-a./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

Nema odluke, ovim se sapuna daska onom k’o je potposao naloge za placanje. I tako nema Odluke, al ima potpis drugarice Jelke. Bit ce na kraju da njih dva pojma nisu imali i da je to drugarica Jelka njima iza ledja nabavljala..

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Neizbrisiva sramota, u felikanistanu svi lopovi i ubice nagrađeni dobrim državnim pozicijama ,to se ne zove država to je zla maćeha za normalni svijet.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Opet isto mišljenje

Joško
Joško
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Užas.

Joško
Joško
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Neće nikad odluke ni biti. Kakirove sluge biće zaštićeni.

Gost
Gost
1 godina prije

Ajde, na kraju če ispasti da nisu nikada ni kupljeni niti došli u BH. Oni snimci su bili montaža 🙂

Joško
Joško
Šta ti kažeš na ovo?  Gost
1 godina prije

Nisu kurko.