Published On: Čet, velj 18th, 2021

Nastavljena hajka na Baraliju i Ćavar: Plasiraju se fotomontaže i lažne vijesti

Montaža koju je objavio Stav i originalna fotografija te lažna vijest magazina Stav

Riječ je o vrlo perfidnoj montaži koja „dira žicu“ bošnjačkoj javnosti u kojoj se već gotovo 30 godina Hrvati i Srbi, odnosno Hrvatska i Srbija prikazuju kao osnovni neprijatelji Bošnjaka i glavna brana pretvaranju BiH u nacionalnu državu Bošnjaka.

Mediji povezani s SDA ne prestaju s hajkom na vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Mostara Irmu Baralija i Bošku Ćavar. Tako se u hajku uključio i magazin Stav, koji je u svrhu širenja hajke objavio fotomontaže kojima nastoji u javnost plasirati lažnu sliku o članicama Naše stranke i Našoj stranci u cjelini.

Tako je Stav objavio tekst naslova „Naša stranka osnovana je kao peta kolona“ iz gornju fotomontažu kojom pokušava prikazati članove Naše stranke kako drže zastave Hrvatske i Srbije pod Starim mostom u Mostaru. Pored toga što posredno državljane dviju susjednih zemalja prikazuje u negativnom svjetlu, Stav članove Naše stranke pokušava oslikati kao osobe kojima su Srbija i Hrvatska ispred BiH.

Riječ je o vrlo perfidnoj montaži koja „dira žicu“ bošnjačkoj javnosti u kojoj se već gotovo 30 godina Hrvati i Srbi, odnosno Hrvatska i Srbija prikazuju kao osnovni neprijatelji Bošnjaka i glavna brana pretvaranju BiH u nacionalnu državu Bošnjaka.

Također, Stav je objavio i tekst sa zavaravajućim naslovom „Boška Ćavar napustila Bosnu i Hercegovinu“.

Inače, ovo je samo nastavak žestoke hajke koju je u bošnjačkoj javnosti inicirala SDA objavom službenih priopćenja u kojima se tvrdi da su Ćavar i Baralija „izdale“, isto je izgovorio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a priču su podržali i drugi dužnosnici najjače bošnjačke stranke kao i dužnosnici drugih stranaka. Razumljivo, hajci su se pridružile i stotine anonimnih komentatora i  trolova po društvenim mrežama.

Podsjećamo, vijećnice Naše stranke ostale su suzdržane pri glasovanju za novog gradonačelnika Mostara u Gradskom vijeću. To je u bošnjačkoj javnosti protumačeno kao čin izdaje Bošnjaka i BiH jer nije izabran kandidat SDA za gradonačelnika. Jedini kriterij pri izboru koji je nametnut u bošnjačkoj javnosti je nacionalnost kandidata. Baraliji i Ćavar se zapravo ne oprašta što nisu dale sve od sebe kao Hrvat ne bi postao šef izvršne vlasti u Mostaru. Pri tom su građani Mostar hrvatske nacionalnosti prikazivani također kao neprijatelji BiH i Bošnjaka.

 

dnevnik.ba