Published On: Mon, Sep 7th, 2015

Nastavljen trend prekomjernog uvoza piva

Trend prekomjernog uvoza piva u BiH nastavljen je i u ovoj godini, a u prvih sedam mjeseci premašio je 82 milijuna maraka, dok je izvoz iznosio simboličnih 909.153 KM.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine uvoz je povećan, dok je izvoz dodatno smanjen. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u prvoj polovini 2014. izvoz je iznosio 829.459, dok je uvoz vrijedio 64,89 milijuna KM, piše Glas Srpske
U Grupaciji proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da pivarska industrija u BiH već dugi niz godina posluje u izuzetno nepovoljnim uvjetima. Ilustriraju to primjerom da se u Europi uvozi ispod 10 posto ukupne potrošnje, dok u BiH na uvozno pivo otpada i do 70 posto potrošnje. Prema njihovoj ocjeni domaći pivari su suočeni s oštrom inozemnom konkurencijom, koja na sve načine pokušava smanjiti njihov dio tržišnog kolača.
– Praksa pojedinih velikih tvrtki je koristiti transferne cijene kako bi izbjegle plaćanje PDV-a na punu vrijednost uvezene robe u BiH, navode u Vanjskotrgovinskoj komori.
Kako bi se stanje u ovoj oblasti popravilo Grupacija proizvođača piva je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila prijedlog da budu pooštrene kontrole uvoznog piva, da proizvod odgovara onome što je na deklaraciji i da bude osigurana dosljedna primjena zakona prilikom uvoza.
– Takođe, s obzirom na to da izmjene Zakona o akcizama nisu dale potrebne efekte, trebalo bi izvršiti izmjene prema prvobitnom prijedlogu koji podrazumijeva da akciza bude od 0,35 KM po litru, naveli su u Grupaciji proizvođača piva.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH je najviše piva uvezla iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Najveće količine domaćeg piva završile su u Srbiji, Hrvatskoj i Izraelu.