Published On: Sat, Nov 2nd, 2013

Nastavljaju se suđenja za zločine u Dretelju, Čapljini, Stocu, Jablanici, Konjicu, Igmanu, Bugojnu

Narednog tjedna pred Sudom BiH počinje suđenje Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženim za zločine nad Hrvatima i Srbima počinjene na planini Igman. Početak suđenja Hodžiću i Salčinu, bivšim vojnicima odreda ‘Zulfikar’ Armije BiH (ABiH), zakazan je za četvrtak, 07. studenog, kada će Državno tužiteljstvo pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ.

U srijedu, 06. studenog, o krivnji će se izjasniti Josip Tolić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg optužnica tereti za nečovječno postupanje prema zarobljenicima u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Statusna konferencija pred početak suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, zakazana je u utorak, 05. studenog, a dva dana poslije Aleksandru Cvetkoviću, također optuženom za genocid u Srebrenici.

Žalbe na nepravomoćnu osuđujuću presudu će u ponedjeljak, 04. studenog, biti iznesene na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću. Dan poslije, žalbe će biti iznesene i na suđenju Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijku, koji su nepravomoćnom presudom osuđeni na po sedam godina zatvora.

U srijedu će biti nastavljeno iznošenje završnih riječi na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženim za zločine u Bugojnu, a u petak Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, kojima se sudi za zločine počinjene u Ključu.

Suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, nastavlja se u ponedjeljak i utorak. Novi svjedoci Obrane na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločin počinjen u Višegradu, bit će saslušani u utorak, kada se nastavlja suđenje i Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću zbog zločina u Bratuncu.

Za utorak je zakazan nastavak suđenja Edinu Džeki za zločine u Trusini i Jablanici, te Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine počinjene u Dretelju.

Pred Sudom BiH u srijedu će se pojaviti Veselko i Ivo Raguž, optuženi za zločine u Stocu i Čapljini, te Branko Vlačo, koji se tereti za zločine u Vogošći, kao i Ostoja Stanišić i Marko Milošević, kojima se sudi za genocid u Srebrenici.

Suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području Hadžića, također će se nastaviti u četvrtak.

Istog dana će se nastaviti suđenje Zoranu Miliću, optuženom za zločine počinjene na području Busovače, kao i Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici. Novi svjedoci Državnog tužiteljstva bit će saslušani u petak na suđenju Vehidu Subotiću, koji je optužen za ubojstva u selu Dusina kod Zenice, kao i Osmanu Brkanu i Ibri Maciću za zločin počinjen na području Konjica.

U petak će se nastaviti i suđenje Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Kahri Vejzoviću i Osmanu Gogiću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju, kao i Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločin u Sarajevu, navodi BIRN.

Bljesak