Published On: Čet, stu 7th, 2019

Nastavljaju se pregovori s Kinezima oko kupovine mostarskog Aluminija

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada usvojila informaciju o memorandumu MTA Fonda iz Kine, koji je zainteresiran za strateško ulaganje u mostarski „Aluminij“, firmu koja je prije pola godine obustavila proizvodnju.

On je pojasnio da je Vlada ovlastila premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore s ovim fondom, ali da postoji 10 spornih točaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati, prenosi Dnevni avaz.

Među tim točkama je, kako je pojasnio, mirovanje ukupnog duga na određen period, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

– Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megawat satu u periodu od deset godina, a Vlada FBiH to ne može garantirati jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traženo je i odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo „Aluminij“ i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina, traže produženje garantirane cijene električne energije – kazao je Džindić.

U više točaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, prema riječima Džindića, nema nadležnost.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare