Published On: Sri, sij 15th, 2014

Nastavlja se suđenje za smrt bebe liječnicima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Na suđenju ginekolozima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Darku KneževićuIvanu Bušiću i Ani Bošković, koje Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tereti za neprimjereno liječenje koje je u veljači 2011. dovelo do smrti nerođenog djeteta Ane Šego iz Međugorja, svjedokinja Josipa Kovačević ispričala je kako se Šego nije željela poroditi kobne noći.

Josipa Kovačević, koju je kao svjedokinju pozvala obrana dr. Bušića, 12. veljače 2011. ležala je u SKB-u Mostar s Anom Šegom i prepričala na jučerašnjem suđenju što se događalo u noći kada Ana Šego nije porođena, te je dijete umrlo u trbuhu zbog čega se i sudi mostarskim liječnicima.

Podsjećanja radi, Šego je 12. veljače u bolnici stavljena zbog sumnjivog CTG nalaza. Bilo je još nekoliko dana do njezinog poroda. Sudski vještaci su na jednom od ročišta konstatirali da se radilo o neprikladnom tretmanu trudnice i neprimjerenom liječenju trudnice, te zaključili da je do oštećenja zdravlja u ovom slučaju došlo zbog nečinjenja.

Kovačević je rekla kako je Ana Šego bila sretna kada se vratila iz rađaonice na patologiju trudnoće. “Kada se vratila, rekla je: ‘Hvala Bogu, nije me porodio, moja mama je zvala Kneževića.’ To se odnosilo na dr. Bušića”, posvjedočila je Kovačević. Dodala je kako je Šego razgovarala na telefon više puta, ali da ona nije slušala razgovor.

“Bila je cijela strka. Ona se nije htjela poroditi. Vratila se sretna u sobu”,kazala je svjedokinja. Tužiteljica Danijela Dalipagić Rizvanović pitala je svjedokinju je li Ana Šego rekla da su je liječnici upozorili da je u opasnosti ona ili beba, a Kovačević je rekla da nije, piše Dnevni list.

Na svjedokinju se nadovezao dr. Ivan Bušić koji je rekao kako mu pacijentica nije vjerovala i nije se željela poroditi. “Ona nije vjerovala istini koju sam joj predočavao. Rekao sam: ‘Gospođo, zar ne osjećate trudove’ na što je ona odgovorila: ‘Doktore, ja ne znam što vi vidite, ali mene ništa ne boli’”, riječi su dr. Bušića.

Druga dežura

Kako navodi Dnevni list mladoj liječnici Ani Bošković te nesretne noći bila je tek druga ili treća dežura na poslu. Počela je raditi koji mjesec prije. U svom iskazu govori kako je 12. veljače u 19.30 sati tijekom vizite prvi put vidjela CTG Ane Šego koji je bio sumnjiv te sestri rekla da ga ponovi. Sestra je, kaže, pitala treba li ga pokazati dr. Bušiću, s čim se složila. “Sestra se vratila i rekla da je dr. Bušić rekao da žena ide u rađaonuicu Žena nije bila u porodu, ali s obzirom na CTG, imalo je smisla da ide u rađaonicu. Svi CTG-ovi Ane šego su bili slični. Čak taj od 10.30 sati je bio za nijansu bolji od onog kad je došla i rađaonicu. Ja taj CTG nisam percipirala kao hitan. Pretpostavka je bila da ćemo sutra konzilijarno odlučiti što sa Anom Šego.

Zaključak je bio: Vratite je, ne dirajte je. Poruka je bila – ne treba je poroditi. Rekli smo joj da nas zove ako išta osjeti. Bušić je sugerirao porod. On je i vratio i s tim sam se složila. Poslušala sam. Dr. Knežević je bio zamjenik šefice. Ono što me vodilo jest iskustvo dr. Kneževića i dr. Bušića, te da poštujem hijerarhiju odgovornosti”, rekla je vidno potresena dr. Bošković.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. veljače u 12 sati.

Po Kaznenom zakonu, za djelo nesavjesnog liječenja za koje se tereti troje liječnika iz Mostara predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana, dok npr. za kazneno djelo nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom prijeti kazna do 12 godina zatvora. Liječnici su imali veliku sreću da djelo nije kvalificirano kao nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom, što Tužiteljstvo nije moglo učiniti zbog toga što nije rađena obdukcija. A zašto nije, to je pitanje možda za neku novu istragu, piše Dnevni list.