Published On: Čet, pro 20th, 2018

OTIMAČ HRVATSKIH USTAVNIH POZICIJA POSTAJE KRIMINALAN: Perač novca, Rusmir savjetnik Komšića o vanjskoj politici!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zaposlio je kao savjetnika u instituciji zaduženoj za vanjsku politiku BiH specijalistu interne medicine Rusmira Mesihovića.

Kako saznaje Klix iz izvora u Predsjedništvu BiH, Komšić je rješenje o imenovanju Rusmira Mesihovića za savjetnika potpisao prije nekoliko dana, što znači da i naredne četiri godine Mesihović neće morati raditi ništa konkretno, a da će primati plaću iz džepova poreskih obveznika.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje vanjske politike, zbog čega ostaje nejasno kakve veze ima interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s vanjskom politikom i međunarodnim odnosima.

Mesihović je u mandatu od 2014. do 2018. godine bio zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Njegov mandat ostat će upamćen po tome što je rijetko kada prisustvovao sjednicama entitetskog organa zakonodavne vlasti iako su sjednice rijetko kada i održavane.

Demokratska fronta (DF) na čijem čelu se nalazi Željko Komšić namjeravala je Mesihovića postaviti za ministra zdravstva Kantona Sarajevo, a s tim se nisu složili koalicijski partneri zbog svih afera koje se vežu za Mesihovića iz vremena kada je bio generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Zanimljivo je što se od Mesihovića već izvjesno vrijeme distancira i matični SDP.

Rusmir Mesihović završio je specijalizaciju iz interne medicine u Ljubljani 1995. godine, a educirao se iz gastroenterohepatologie u Engleskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i drugim evropskim zemljama. U službenoj biografiji Mesihović je naveo da je doktorirao 2002. godine temom pod naslovom “Medicinski menadžment”.

Mediji su još prošle godine prenijeli informaciju da je Mesihović pod istragom slovenskih istražitelja zbog sumnje u pranje novca, odnosno da se provjerava porijeklo novca (71.500 eura) koje je proteklih godina Mesihović polagao na račune otvorene u nekoliko slovenskih banaka.

Mesihović na jahti

Bosanskohercegovačka javnost dugo se pitala i odakle Mesihoviću, bivšem direktoru KCUS-a i ministru zdravstva FBiH, sredstva za kupovinu 25 metara duge jahte vrijedne blizu dva milijuna maraka.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare