Published On: Uto, lip 21st, 2016

Naslovnice beogradskih medija posvećene susretu Grabar-Kitarović i Vučića

Susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i potpisivanje deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju spornih pitanja između Srbije i Hrvatske dominiraju u utorak na naslovnicama beogradskog tiska uz poruke o smirivanju napetosti i ocjene da su srpsko-hrvatski odnosi ključni za regiju.

“Smirivanje srpsko-hrvatskih strasti” naslov je lista Politika koji je istaknuo poruke Grabar-Kitarović da Hrvatska ne namjerava blokirati Srbiju na putu eurointegracija, te Vučićevu da su odnosi dviju država kralježnica dobrih odnosa u cijeloj regiji.

“Povijesni susret Srbije i Hrvatske”, navodi tabliod Kurir, stavljajući u podnaslov izjavu srbijanskog premijera da “razgovori nisu bili slatki”.

“Povijesni susret na mostu: Dunav i Milanković spojili Vučića i hrvatsku predsjednicu”, piše Blic uz ocjenu da su “Zapadu dosadile nađe svađe”, dok su Večernje novosti izabrale poruku “Srbi i Hrvati presudni za stabilnost regije”.

List Danas, međutim, stavlja jučerašnji susret Vučić – Grabar-Kitarović u drukčiji kontekst i prenosi poruku iz ureda srbijanskog predsjednika u kojoj se neizravno zamjera što i Tomislav Nikolić nije sudjelovao na jučerašnjem sastanku u Dalju i Subotici.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ne izbjegava susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a zašto Nikolić nije uključen u jučerašnje uzajamne posjete u Dalju i Subotici pitanje je za urede premiejra Srbije i hrvatske predsjednice, poručeno je iz ureda srbijanskog šefa države.

“Predsjednik Srbije nije uključen u uzajamne posjete vrha država Hrvatske i Srbije, a odgovor na pitanje ‘zašto’ ne bi trebalo tražiti u uredu Tomislava Nikolića”, izajavila je za beogradli list Danas Nikolićeva savjetnica za medije Stanislava Pak Stanković.

Predsjednik Srbije tijekom četvorogodišnjeg mandata nije ostvario bilateralni posjet Hrvatskoj, niti je ugostio novu hravatsku predsjednicu, zaključuje list Danas.

Ovaj list podjeća da je isti slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom koju Nikolić također još nije posjetio. Unatoč najavama da će do tih posjeta doći, nijedna se nije ostvarila, piše list, navodeći kako j “to pitanje aktualiziranio nakon jućčerašnjeg, kako ga mnogi nazivaju, povijesnog susreta, premijera Srbije i predsjednice Hrvatske”.

“Ne znam zbog čega se predsjednica Hrvatske viđa s premijerom umjesto s predsjednikom Srbije. O njihovoj posjeti saznala sam u medijima“, rekla je Nikolićeva savjetnica za list Danas. Na pitanje radi li se na dogovaranju prvog bilateralnog posjeta Tomislava Nikolića Zagrebu, odnosno stvara li se dojam da se taj posjet izbjegava, savjetnica predsjednika Srbije je rekla da “Tomislav Nikolić ne izbjegava susret”.

List Danas navodi i da je “susret Grabar Kitarović i Vučića planiran u prethodna dva mjeseca u strogoj tajnosti”, te da je “inicijalni dogovor napravljen tijekom susreta u Mostaru u travnju”.