Published On: Pet, kol 27th, 2021

Naser Orić odgovorio Vučiću i Vulinu: Krivce tražite među onima kojima potpisujete platnu listu

Naser Orić se oglasio nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, zatražio Orićevo izručenje. Sve se dešava zbog toga što je Bosna i Hercegovina zatražila od Srbije izručenje optuženika za ratne zločine Duška Kornjače.

Naime, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pozvao je Džaferovića “da izruči Srbiji Nasera Orića” i da kaže ko je u Srebrenici pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vulin je još, povodom zahtjeva za izručenjem Duška Kornjače, optuženog za ratne zločine u BiH, a koji je Beograd odbio, izjavio da je “potjernica protiv Nasera Orića izdata u Srbiji, ali da Orić ni za jedan zločin počinjen protiv Srba u Bosni i Hercegovini nije odgovarao”.

Orić je reagovao na ovakve navode kazavši da je nevin čovjek.

“Ako je iko i pokušao ubiti Aleksandra Vučića saznat ćemo kada Srbija otvori za javnost suđenje dvojici pripadnika BIA-e, koji su priznali da su nezakonito boravili u Potočarima 2015. Srbija ima dugu historiju ubistava i pokušaja ubistava šefova države, od Solunskog procesa do atentata na Zorana Đinđića. Ako Aleksandar Vulin želi da sazna ko je pokušao ubiti Vučića, neka krene od nekih ljudi kojima potpisuje platnu listu”, rekao je.

Zatim je govorio o 1992. i 1993. godini te učešću Srbije u događajima u BiH tokom tog perioda.

“Da bi jednom ovu priču između mene i Srbije završili najvažnije bi bilo da utvrdimo koliko je vojnika iz Srbije poginulo u napadima na općine Srebrenica i Bratunac. Vulin i Vučić da nam daju te odgovore. I nama i roditeljima poginulih vojnika iz sastava Užičkog korpusa, Crvenih beretki, 63. padobranske brigade iz Niša, 72. specijalne iz Pančeva. Mi znamo za te ljude, jer oni su ginuli u akcijama kada su napadali na naše položaje. Neka daju odgovore, ko je slao te ljude? I ko je odgovoran za njihove pogibije? Da li je to Generalštab vojske Jugoslavije, Služba državne bezbjednosti Srbije, ili Ministarstvo unutrašnjih poslova. Imamo zvanične izvještaje iz 1992/’93., ako ih Vučić nema, mi ćemo mu ih ustupiti. O vojnoj operaciji u Srebrenici Užičkog korpusa. Imamo imena poginulih Srbijanaca u izvještajima. Imaju imena na spomenicima u Skelanima i drugim dijelovima. Posebno je važno da nam Vučić otkrije imena pilota migova koji su prelijetali iz Ponikvi kod Užica, i koji su avionskim bombama ubili stotine Bošnjaka od Kamenice do Cerske, Konjević Polja, Srebrenice, Žepe”, rekao je.

Dalje ističe kako on nije napadao Srbiju, ali da s druge strane više hiljada srbijanskih vojnika jeste prelazilo Drinu i “ubijalo sve pred sobom”.

“Neka nađu Slobodana Mišića, neka im ispriča javno šta su radili vojnici iz Srbije, njegova izjava je korištena u mom haškom predmetu, on je bio iz Vranja i sam je priznao ubistva desetina bošnjačkih civila u Fakovićima. Jedini problem Srbije s Naserom Orićem su pogibije velikog broja regularnih vojnika iz Srbije na tlu srednjeg Podrinja, a među njima i visokih oficira. To oni ne mogu oprostiti. Znaju da su izvršili agresiju, a kriju svoje gubitke”, kazao je Orić.

On govori kako srbijanski političari i oni iz Republike Srpske na svaki pomen procesuiranja srpskih ratnih zločina “povlače” njegovo ime i prezime kako bi “izjednačili nešto što se izjednačiti ne može i opravdali ono što su radili nevinim ljudima, a što se ne može opravdati”

“Jasno i glasno su sudovi utvrdili da je izvršen genocid u Srebrenici i Srbija to mora priznati. Svakim istupom političara poput Vulina i Vučica i svakim činom zaštite osumnjičenih, optuženih pa i osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji, ista ta Srbija pokazuje da ne poštuje pravosudne institucije ni Bosne i Hercegovine ni one u Hagu. Svaki put kada se povlači moje ime kroz takve nebulozne istupe oni pokazuju da ne poštuju ni domaće ni međunarodno pravo, jer Naser Orić je pravosnažno oslobođen i u Hagu i u Bosni i Hercegovini, za razliku od srpskog komandnog kadra koje je pravosnažno osuđeno”, podsjetio je Orić.

Još je dodao na kraju da srpski zvaničnici ukoliko poštuju zakon treba da, ne samo da ne skrivaju i ne pružaju utočište osumnjičenima, optuženima i osuđenima za ratne zločine u BiH, nego da ih sami procesuiraju.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Rojnik
Rojnik
1 godina prije

Samo se natežite ,eto vas tamo , tekbirčić kmeeeeeee Kmeeeeeee

Ujko
Ujko
1 godina prije

Obična jajara uteko helicem iz Srebrenice prije pada, pa sad ono fazon molim nisam znao da me neće vratiti haha

Obren
Obren
1 godina prije

Pa pičkice što ne dođe u Srebrenicu da braniš taj narod što si opljačkao?Dođi malo evo sad 😉

Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  Obren
1 godina prije

Nemere ,daleko.

Klica
Klica
1 godina prije

A što ovaj Naser-e Orić ne bi ni pas sa maslom pojeo.