Published On: Ned, lis 9th, 2016

"Naše nasilje i vaše nasilje": Detalji predstave koja je podijelila javnost i kritiku

Zabranu prikazivanja predstave zatražili su HKD Napredak iz Sarajeva, kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić koji je čak podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, te niz nevladinih organizacija.
U zvaničnom saopćenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak, naglašava se navodna nedopustiva blasfemična priroda predstave iza koje stoje dva teatra – Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.
“Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara”, stoji između ostalog u saopćenju HKD Napredak.
Ono što čini srž kontroverze jeste eksplicitna priroda djela ukombinovana sa religijskim elementima islama i kršćanstva. Glumci su jednom dijelu predstave potpuno goli, a glumica koja nosi hidžab u jednom aktu iz svoje vagine vadi zastavu zemlje u kojoj se predstava igra – to bi u slučaju sarajevske izvedbe bila zastava BiH. Također, kritičari ističu akt silovanja kojeg vrši glumac koji utjelovljuje Isusa.
Kritika prema djelu Olivera Frljića nije nastala u Sarajevu. Naime, predstava nalazi na žestoke reakcije i u Hrvatskoj, a u Poljskoj je uzrokovala kaznenu prijavu zbog vrijeđanja državnih simbola. Kulminaciju čine riječi njemačkog kritičara Sasche Kriegera koji smatra da gledateljima za vrijeme predstave, koju naziva licemjernim i plitkim djelom, uopće nije potreban mozak.
Producenti su odbacili oštre kritike rekavši da predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” zapravo kritikuje ono za šta je optužuju.
“Scene opisane u medijima izvađene su iz konteksta, njihovo značenje ne odgovara stvarnom značenju koje one imaju u predstavi, kao ni njenim namjerama”, navodi se u reagovanju.
Val kritika, ali i prijetnji, konačno je uzrokovao da rukovodstvo Međunarodnog festivala MESS otkaže javno prikazivanje predstave pod izgovorom da su oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta uzrokovali direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.
Umjesto regularnog prikazivanja, plan je u nedjelju navečer organizovati zatvoreno prikazivanje djela namijenjeno samo žiriju festivala MESS.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>