Published On: Sri, lis 31st, 2018

Etično bi bilo da Peđa javno kaže tko postavlja Srbe u Dom naroda. Srbi ili oni koji su ih protjerali?

 Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz ’91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa, smatra Kojović.

Službe CIK-a danas su dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH.

Mnogo toga zavisit će da li će u odluci primjenjivati rezultate popisa iz 1991. ili iz 2013. Ukratko zavisit će hoće li Bošnjacima biti ostavljena mogućnost manipuliranja domom naroda u FBIH ili neće.

Za Našu stranku primjena rezultata popisa iz 2013 je neprihvatljivo, kaže Predrag Kojović.

– Prije svega, neprihvatljivo je da upravni organ, a CIK to jeste, donosi odluku koju samo nadležno zakonodavno tijelo smije donijeti. Ja razumijem da su oni u tu poziciju dovedeni nebrigom i nedostatkom interesa za tu obavezu ljudi koji su prošli mandat proveli u klupama Parlamentarne Skupštine BiH kao i HDZ – SNSD blokadom u Federalnom parlamentu. Bez obzira, to je apsolutno neprihvatljivo i po našim zakonima u ovom konkretnom slučaju i po standardima demokratije u generalnom smislu. Ali čak i ako na trenutak zanemarimo taj formalno-pravni problem, onda ja moram u ime Naše stranke reći da je za nas napuštanje popisa iz ’91 godine u ovom trenutku neprihvatljivo i da će Naša stranka pokrenuti to pitanje pred Ustavnim sudom BiH i ići ako treba do Strasburga – ističe Kojović.

Predsjednik Naše stranke na kraju napominje i sljedeće: 

– Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz ’91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare