Published On: Sun, Oct 25th, 2015

Naša stranka: DF i SDP zloupotrijebili mehanizam vitalnog nacionalnog interesa

Prvi princip odgovorne politike je da cilj ne opravdava sva sredstva za njegovo postizanje

Naša stranka smatra odluku Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza nezavisnih socijeldemokrata (SNSD) i Demokratske fronte (DF) da putem svojih zastupnika u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH zatraže zaštitu etničkog interesa na proceduru u kojoj je Prijedlog izmjena Zakona o državnoj službi Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, neodgovornom zloupotrebom ovog ustavnog mehanizma.

Podsjećaju da su zastupnici Naše stranke u Domu naroda i zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu bili protiv hitne procedure, jer predlagač nije naveo niti jedan razlog koji bi je opravdao.

”Također smo protiv ovog zakona u formi u kojoj je usvojen u Zastupničkom domu nakon što su amandmani odbijeni, ali mi se nikada nećemo spuštati na nivo da mehanizam za zaštitu vitalnih etničkih interesa zloupotrebljavamo u političke svrhe, kao što je to nekad činila Stranka demokratske akcije (SDA), a danas SDP i DF”, kazao je zastupnik u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatra kako je Naša stranka argumentima uspjela uvjeriti članove zakonodavno-pravne komisije da zatraže povratak prijedloga u redovnu proceduru i predložili amandmane koji bi suštinski izmijenili Prijedlog zakona.

”Prvi princip odgovorne politike je da cilj ne opravdava sva sredstva za njegovo postizanje i naš stav je da se jedna politika, osim po svojim ciljevima, sudi i po sredstvima kojima se koristi. Čak i kad bi to bilo u našu korist, mi odbijamo djelovati po modelima koje su izmislili i podržavaju zagovornici principa prema kojim etničke grupe imaju više prava u odnosu na građane BiH”, zaključio je Kojović.