Published On: Sub, pro 17th, 2016

Naša imovina je uzurpirana i na njoj se izvode nezakoniti radovi


Dok se s nestrpljenjem među Hrvatima u Travniku i u cijeloj središnjoj Bosni čeka proglašenje Petra Barbarića blaženim (rođen 19. svibnja 1874. u župi Klobuk kod Ljubuškog, umro 15. travnja 1897. u sjemeništu Vrhbosanske nadbiskupije u Travniku), čije ime nosi Katolički školski centar u ovom srednjobosanskom gradu, ova ugledna obrazovna ustanova iz dana u dan susreće se s problemima koji u sebi nose nedostatke dobre volje, nezainteresiranost, protupravnost, nezakonitost, čak i zlonamjernost, moglo bi se reći. A upravo najsvježiji, jedan od takvih problema koji u sebi nosi sve negativne elemente u prethodnoj rečenici pobrojane jest i razlog razgovora s ravnateljem KŠC-a “Petar Barbarić”, prof. don Željkom Marićem.
Uzurpirana imovina
“Naša imovina je uzurpirana, na našem posjedu izvode se nezakoniti radovi. Protupravno, na našem zemljištu, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, otvoreno je gradilište i počinje se graditi nova zgrada za srednjobosanski Arhiv. To je i razlog da smo odmah zatražili očevid nadležne inspekcije, izvijestili smo i upoznali nadležno tužiteljstvo, s ciljem zaustavljanja protupravnih i protuzakonitih radova na našem posjedu”, kazao je na početku razgovora za Večernji list ravnatelj KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku, prof. don Željko Marić, želeći na ovaj način upoznati bh. javnost s najnovijim napadima na imovinu i prava KŠC-a “Petar Barbarić” i Vrhbosanske nadbiskupije.
“Nažalost“, nastavlja don Željko, “vrlo brzo smo doznali da su suglasnost za te radove dale nadležne općinske službe, uz naglasak da je, uz županijski Arhiv, investitor ovog nelegalnog projekta Vlada Srednjobosanske županije. Mi za takvo što nismo dali nikakvu suglasnost, za to nas nitko ništa nije pitao iako smo vlasnici zemljišta na kojemu su počeli građevinski radovi. Otvoreno i drsko se uzurpira naše vlasništvo, vrše se pravno nasilje i otimačina, a nadležne vlasti preko svega šutke prelaze ili, pak, odlukama i nezakonitim dozvolama tu uzurpaciju podržavaju i potiču”.
A kada je u pitanju vlasništvo Crkve u Travniku, moglo bi se reći – ništa novo. Jer problemi povrata imovine, s uzurpacijama vlasništva i drugim problemima, traju, u manjoj ili većoj mjeri, kako kada, još od 28. rujna 1998. godine kada je u trećini crkvenim novcem obnovljene zgrade nekada znamenite nadbiskupske Gimnazije i nadbiskupskog Sjemeništa, počela nastava za 350 učenika u Osnovnoj školi i u Gimnaziji, te u Sjemeništu Vrhbosanske nadbiskupije u novootvorenom KŠC.
Večernji list

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>