Published On: Čet, sij 17th, 2013

NAŠ JE PREMIJER VEĆI OD VAŠEG: Hrvatska i Srbija spremne za normalizaciju odnosa

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić, razgovarali su u srijedu u Beogradu na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske vlade u svibnju prošle godine o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama.
“Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje”, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare, izrazivi žaljenje što su dvije strane “izgubile pola godine”.
Kazao je da su dvije zemlje posljednjih godina prošle kroz teško razdoblje, a da je na vladama da u okviru svog posla učine “ono razumno što moramo”, jer, kako je rekao, politika nije samo razum, već i osjećaj.
Hrvatski premijer je rekao da je do susreta možda moglo doći i ranije, ali da su sada tenzije splasnule te pozvao dvije strane na aktivnost i ambicije u poslu, a na suzdržanost u onim stvarima koje utječu na nečije emocije.
Dačić je kazao da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za regiju te da je važno da dvije vlade surađuju i da postoji operativna suradnja u izgradnji odnosa između dviju zemalja.
“Razgovarali smo o važnim temama koje očekuju dvije zemlje i naši odnosi trebaju ići u pravcu normalizacije”, kazao je premijer Dačić.
Istaknuo je da se nisu zaobišle ni teme koje sežu u bližu ili dalju povijest, ali da “moramo surađivati i razvijati odnose u svim segmentima jer smo neposredni susjedi”.
Premijeri Milanović i Dačić su poručili da “ta pitanja neće nitko rješavati umjesto nas, jer je to u našoj nadležnosti”,a hrvatski premijer je također kazao da će Hrvatska po pitanju europskih integracija Srbije biti fer.
“Mi podržavamo put Srbije u EU. To nije poza, to nam je u interesu”, kazao je Milanović, te dodao da Hrvatska Srbiji neće biti tutor, već će biti u ulozi kolege i suradnika.
Što se tiče tužbi dviju država pred Međunarodnim sudom pravde Dačić je rekao da se ta tema nije mogla izbjeći i da jedino može reći “da nije dobro da čekamo do 2014. kada je na sudu zakazana rasprava”.
“U detalje nismo ulazili, ali tražit ćemo partnersko rješenje”, kazao je Milanović govoreći o tom pitanju koje opterećuje odnose dviju zemalja.
Što se procesuiranja ratnih zločina tiče, Milanović je odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz oslobađajuće haaške presude hrvatskim generalima kazao da je nakon “oslobođenja zemlje” ocijenio sramotnim zločine koji su se dogodili.
“Ali u hrvatskim se zatvorima zbog ratnih zločina nalaze i visoki vojni časnici i to vam sve govori o hrvatskom pravosuđu”, kazao je hrvatski premijer i podsjetio da se u Knin, grad koji se nalazi duboko u hrvatskom teritoriju, vratilo puno ljudi a to sigurno ne bi učinili da se ne osjećaju sigurnima.
Govoreći o gospodarskim pitanjima Dačić je izrazio želju da ta suradnja ne bude jednostrana, a Milanović je pozvao srbijanske tvrtke da dođu na hrvatsko tržište i istaknuo da Hrvatska poštuje tržišna pravila.
S obzirom da je posljednjih dana bilo napisa o tome da je susret dogovoren pod pritiskom Bruxellesa, Dačić je to odlučno opovrgao i kazao da se radi o zajedničkoj inicijativi te da vjeruje da je i sam Bruxelles njime iznenađen.
(Hina)