Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

Narod u Južnoj Koreji uspio je srušiti predsjednicu zbog korupcije. Što je sljedeće za tamošnju Vladu?

Južnokorejski tužitelji sutra će obavijestiti bivšu predsjednicu Park Geun-Hye da je planiraju pozvati na ispitivanje kao osumnjičenicu u slučaju korupcije koja je dovela do njezina opoziva, izvijestila je danas novinska agencija Yonhap. Tužitelji će također do srijede odlučiti kada će je točno pozvati na ispitivanje.

Naime, nakon višemjesečnih dramatičnih političkih obračuna i demonstracija u kojima je sudjelovalo više milijuna ljudi, u petak 10. ožujka Ustavni sud Južne Koreje potvrdio je odluku nacionalnog parlamenta o opozivu te je smijenio dosadašnju predsjednicu države Park Geun-Hye pod optužbom za korupciju i zloporabu položaja. Odmah po objavi te odluke s rezidencije Plava kuća u Seulu, skinuta je zastava s dva feniksa, simbolom predsjednika države.

Zbog te odluke u subotu navečer na središnjem Gwanghwamun trgu u Seulu ponovno su se okupile stotine tisuća građana koji su, plesom i pjesmom “We Are The Champions”, proslavili odlazak predsjednice Park Geun-Hye. Dio parlamentarnih zastupnika već je predložio da se vođe više od 1.500 građanskih udruga, koje su organizirale mirne prosvjede od 29. listopada pa do 11. ožujka, kandidiraju za Nobelovu nagradu za mir.

Demonstracije, ustavni sud i parlament su presudili

Prosvjednici sa svijećama, kako su ih nazivali, doživjeli su rušenje Park Geun-Hye kao početak demontiranja kriminalnog sustava u kojemu korupcija i mito između političara i privatnih kompanija već godinama razaraju korejsko društvo. Reketarenju nisu izbjegle ni najveće kompanije pa je tako u zatvoru završio i potpredsjednik Samsung Electronicsa, Lee Jae-yong, sin vlasnika te kompanije.

Uhićen je pod sumnjom da je dao ili obećao dati 43 milijarde wona ili 37,8 milijuna dolara mita Choi Soon-sil, dugogodišnjoj najboljoj prijateljici i najbližoj suradnici predsjednice države. Savjetnica Choi Soon-sil, s još jednom zajedničkom prijateljicom, uhićena je po nalogu državnog odvjetnika, dok je više bliskih suradnika predsjednice Park smijenjeno ili su sami dali ostavke.

Choi Soon-sil nije samo optužena zbog šamanskih rituala u predsjedničkoj palači, nego i za korupciju. Ona je iskoristila bliskost s predsjednicom kako bi od najvećih korejskih kompanija, među ostalima, Samsungom, Hyundayem, Lotte, LG, izvukla 96 milijuna dolara za dva fonda koje je kontrolirala.

Očekuje se saslušanje i uhićenje Park Geun-Hye

Kim Sang-jo, profesor ekonomije na Hansung University u Seulu, objasnio je kako su velike kompanije u Koreji “vrlo osjetljive na odnose s političarima jer imaju puno putra na glavi u svom korporativnom upravljanju”. Zaključio je kako je zaista “sramotno i anakronizam da se u Koreji iste stvari ponavljaju više od tridesetak godina”.

Državni tužitelj optužio je predsjednicu Park da je 2015. pozvala 17 južnokorejskih menadžera te ih poticala da daju donacije fondovima koje je kontrolirala njena prijateljica Choi. Budući da se do sada pozivala na predsjednički imunitet, državni tužitelj nije mogao saslušati Park Geun-Hye. No, sad se očekuje da će ju u što skorije vrijeme pozvati na saslušanje te odmah potom uhititi pod optužbom za sudjelovanje u korupciji piše Telegram.hr

Malobroji pobornici predsjednice negoduju

Na subotnjim demonstracijama stotine tisuća ljudi skandirali su “Sljedeći je korak uhiti Park Geun-Hye!”. Unatoč svim tim optužbama i smjeni, bivša predsjednica Park nije odmah iselila iz rezidencije premda je na to bila obvezna. Kao opravdanje navela je da se moraju dovršiti popravci na njenoj privatnoj kući, premda prevladava uvjerenje da je odgađala odlazak kako bi kupovala vrijeme te što dulje izbjegavala uhićenje.

Zbog toga je tek u nedjelju uvečer, pod snažnom policijskom pratnjom, napustila rezidenciju te se preselila u svoju dvokatnu kuću od crvene cigle u južnom dijelu grada. Pred kućom ju je dočekalo stotinjak pristalica s nacionalnim zastavama i povicima “Vi ste naš predsjednik zauvijek”, “Mi te volimo”… Istodobno podupiratelji bivše predsjednice optužili su južnokorejske ljevičare da su organizirali demonstracije, da su sluge sjevernokorejskog režima te da su s Ustavnim sudom skovali zavjeru kako bi smijenili predsjednicu.

Prva predsjednica koja je smijenjena nakon 1960.

Tako je Park Geun-Hye postala prva predsjednica države koja je smijenjena nakon 1960., kada je zbog istih optužbi za korupciju i strahovladu, morao odstupiti tadašnji predsjednik države Singman Rhee, koji je potom pobjegao na Havaje. Politički analitičari u Seulu tvrde da se Park Geun-Hye i nakon smjene nastavila ponašati krajnje neodgovorno.

Unatoč dubokoj umiješanosti u korupcijski skandal koji je izazvao nečuvenu nacionalnu krizu, njen glasnogovornik je izjavio kako će Park “ponizno poštovati odluku Ustavnog suda” , ali je odmah dao naslutiti kako se bivša predsjednica ne slaže s njom, upozorivši “da će biti potrebno vrijeme da se otkrije prava istina”. Vršitelj dužnosti predsjednika suda Ustavnog suda Lee Jung-mi objasnio je pak kako se pokazalo da Park Geun-Hye nikada nije željela štiti Ustav te da je to jedan od razloga za njenu smjenu.

Dramatično zaoštravanje odnosa na Korejskom poluotoku

Pad predsjednice Park Geun-Hye događa se u vrijeme dramatičnog zaoštravanja odnosa na Korejskom poluotoku. Napetosti su posebno porasle nakon što je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko balističkih raketa, dok je Peking zaprijetio da će uvesti ekonomske i političke sankcije protiv Seula ako dopusti instaliranje THAAD-a (Terminal High Altitude Area Defense), kontroverznog američkog proturaketnog obrambenog sustava u Južnu Koreju.

Premda u Seulu tvrde da taj sustav, koji je već stigao u Južnu Koreju, ima isključivo obrambene zadatke, Kina ne želi ni čuti za njega: on raspolaže tako snažnim radarskim sustavom koji može nadzirati sve vojne aktivnosti u većem dijelu Kine i na cijelom Južnokineskom moru. Zbog toga je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang pozvao Seul da “prestanu raspoređivanje tog sustava jer je on ozbiljna prepreka za zdrav razvoj kinesko-korejskih odnosa”.

Ne mogu zaustaviti samovolju Kim Jong-una

No, u Seulu, Tokiju i Washingtonu vojni stručnjaci smatraju da se, nakon što je Pjongjang u 2016. obavio barem 25 testnih lansiranja balističkih raketa srednjeg i dugog dometa koji mogu doseći ciljeve u Južnoj Koreji, Japanu i američkim bazama u Guamu, jedino sustav THAAD efikasno može suprotstaviti nukleranom napadu. Poseban je problem to što je sjevernokorejska vojska isprobala sedam različitih sustava za lansiranje balističkih raketa, od kojih se neke mogu otkriti tek nakon njihova lansiranja.

U Japanu i Južnoj Koreji ne kriju golemu zabrinutost jer dosadašnja iskustva pokazuju da je praktički nemoguće zaustaviti samovolju sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una. Diplomatskim putem nije se postiglo ništa, upozorenja i sankcije također su se pokazale potpuno neučinkovitima, a mogućnosti za vojnu akciju su vrlo ograničene i potencijalno iznimno opasne.

U slučaju napada na Sjevernu Koreju, njena bi vojska, unatoč tome što bi poslije bila uništena, mogla uzvratiti i izazvati milijunske žrtve u Južnoj Koreji i Japanu. No, najveći je probem što Sjeverna Koreja ima Kinu kao moćnog zaštitnika, a Peking koristi Pjongjang kako bi držao na kratkoj uzici ne sam Seul i Tokijo, već i Washington.

Novi predsjednički izbori u svibnju

Izbori za predsjednika Južne Koreje održat će se u svibnju što znači da unatoč svim vanjskim opasnostima i napetostima, zemlju očekuje dvomjesečna, teška predizborna kampanja i bitka koja će dodatno zaoštriti odnose u zemlji. I dok će svi biti koncentrirani na izbore, tko zna što bi u to vrijeme mogao napraviti svjevernokorejski despot Kim Jong-un.

Jedno o ključnih pitanja u kampanji bit će i ono treba li Južnoj Koreji THAAD sustav. Mnogi od demonstranata koji su tražili smjenu predsjednice istodobno su se javno protivili dolasku THAAD-a. Nad prosvjednicima koji su u subotu slavili smjenu predsjednice, letjeli su baloni s natpisom “Ne THAAD! Dajte nam mir!”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer