Published On: Uto, lis 14th, 2014

NARINA AFRIN: Žena koja je spasila Kobane

Nježna i senzibilna, ali kao vojnik jaka u srcu i strog zapovjednik, tim riječima suborci opisuju 40-godišnju Mayssu Abdo, glavnu zapovjednicu kurdskih snaga u Kobaneu, zahvaljujući kojoj taj grad do sada još nije potpuno pao u ruke džihadista. Ratno ime slavne zapovjednice je Narin Afrin, a dobila ga je prema rodnom selu Afrin u pokrajini Alep. Mayssa je visokoobrazovana te svi za nju kažu da je krasi staloženost i visok stupanj kulture. Stoga nije čudno što uživa poštovanja suboraca. Uvijek im je na raspolaganju te se brine za njihovu psihičku snagu i spremna je saslušati njihove probleme. Žene tradicionalno čine većinu kurdskih borbenih jedinica i iznimno su požrtvovne i hrabre ratnice. Tako se mlada kurdska ratnica Dilar Gencxemis, poznata pod ratničkim imenom Arin Mirkan, 5. listopada raznijela ispred Kobanea te ubila dvadesetak militanata ISIL-a.

Islamisti se žena boje jer vjeruju da oni koje žena ubije neće otići u raj.

I dok traju borbe za grad Kobane, odnosi između Kurda i Turske sve su napetiji. Turski predsjednik Erdoğan optužio je Kurde da žele destabilizirati Tursku te da iza nereda u Turskoj stoji Kurdska radnička partija (PKK) i “njezini kurdski pijuni”. Visoki dužnosnik PKK Cemil Bayik kazao je kako su upozorili Tursku da bi, nastavi li svoju politiku prema Kurdima koja očito pogoduje ISIL-u, uskoro mogla imati velikih problema, osobito ako Kobane padne. Naime, kurdski borci PKK u Turskoj – koji su se desetljećima borili protiv turskih vlasti – trenutačno miruju jer je na snazi mirovni proces, no on bi mogao biti završen padom Kobanea.

– Ako Turska nastavi svoju politiku prema Kurdima, naši će gerilci morati nastaviti rat kako bi zaštitili svoj narod – naglasio je Cemil Bayik. Sličnu poruku uputio je i lider pokreta Abdullah Ocalan.

Njemačka u šoku

U međuvremenu, Njemačka je u šoku nakon što je na ISIL-ovoj web stranici objavljeno kako je njihov državljanin Robert Baum, rodom iz Solingena, u redovima ISIL-a poznatiji kao Osman al-Almani, izveo samoubilački napad u Iraku te ubio 28 i ranio 90 ljudi. Robert Baum je u srpnju 2011. uhićen u Velikoj Britaniji te zbog propagande džihada i sumnje za terorizam osuđen na 12 mjeseci zatvora nakon čega je nestao i otišao na ratište u Siriju.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare