Published On: Čet, svi 23rd, 2013

"Narednik" Reeker u misiji spašavanja "vojnika" Valentina

ree (1)Uoči zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH na razini političkih direktora, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker optužio je domaće političke dužnosnike i stranke za zastoj na europskom putu, približavanju NATO-u, i za paralizu FBiH.
Američki se dužnosnik, po nepisanom pravilu međunarodne zajednice, ravnomjerno “okomio” na sve glavne domaće političke aktere i po nepisanom pravilu izostavio označiti glavnoga krivca.
Dva HDZ-a i njihove vodeće dužnosnike optužio je za ‘nerazuman’ zahtjev da se onemogući Bošnjacima da biraju dva člana državnog Predsjedništva (!), što je slučaj u posljednja dva izborna ciklusa. Čelnika SNSD-a Milorada Dodika proglasio je glavnim krivcem za zastoj oko NATO-a, a SDA i SDP za krizu u Federaciji. 

Upozorio je kako stranački lideri opetovano obećavaju kako će riješiti probleme, a potom odustaju od vlastitih obećanja, a kao primjer je naveo nastojanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.
“Uz pomoć EU stranački lideri su se približili dogovoru u ožujku, no vidjeli smo kako je navodni konsenzus nestao nakon što su se povukli lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Čović i Ljubić, zato što dogovor nije ispunio njihovo nerazumno i nedemokratsko stajalište da se jednoj od njihovih stranaka jamči izbor člana Predsjedništva BiH”, kazao je američki dužnosnik.
Reeker nije spominjao Valentina Inzka i njegove katastrofalno loše poteze s nametanjem vlasti u Federaciji i suspenziji izbornog zakona i rezultata parlamentarnih izbora. Ostaje nejasno je li to propustio iz kurtoazno diplomatskih razloga ili stavrne namjere pred današnji skup PIC-a. Ili je pak vojnik Valentin, cijelo vrijeme, srcem i dušom, samo izvršavao zapovijedi narednika Philipa?
Philip T. Reeker – karijera službenika za odnose s javnošću
Philip Thomas Reeker, američki diplomata, rođen je 1964g u Pennsolvaniji. Djetinjstvo je proveo u nekoliko mjesta SAD-a i Australije. Diplomirao je na Sveučilištu Yale 1986 (BA) te Thunderbird School of Global Management (MBA) 1991 g.
Radio je kao službenik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, uglavnom kao pomoćnik glasnogovornika ili glasnogovornik, u SAD, u Budimpešti, Skopju i Bagdadu. Od 2008 do 2011.g. bio je veleposlanik u Makedoniji. Radi u uredu za europske i euroazijske poslove kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika od 2011.g.
B.Š. / Dnevnik.ba