Narednik Đurić: Točno je, čitam Dražu Mihajlovića

duric-travnikTočno je da imam i volim literaturu četničkog vojvode Draže Mihailovića, rekao je za “Dnevni avaz” narednik Oliver Đurić, kojeg su pripadnici Oružanih snaga BiH iz vojarne Travnik optužili da provodi samovolju i vrijeđa ih na nacionalnoj osnovi.

No, netočnim je nazvao tvrdnje kolega da maltretira mlade vojnike naređujući im da stoje mirno kada je Milorad Dodik na televiziji. Kako saznaje sarajevski list, Đurić je hitno pozvan u vojno zapovjedništvio u Travniku kako bi razjasnio cijelu situaciju, a ako se dokaže točnost tvrdnji optužbi, prijeti mu izbacivanje iz vojne službe.

– Slobodno napišite da ja imam literaturu Draže Mihailovića, a knjiga se zove “Rat Draže Mihailovića protiv JNA”. Ta knjiga ima, ona postoji. To ni sekunde ne sporim, niti krijem, ali knjiga uopće nije nacionalno nastrojena – tvrdi Đurić.

Prema njegovim riječima, on ne vidi ništa sporno u tome, navodeći da je to historija.

– Sad kako tko gleda na te stvari i prema kome je Draža napravio zločine, to je druga priča. Ja mislim da je Draža čovjek koji je “tuk’o” i ove i one. Uostalom, vjerujem da Draža nikome nije donio dobro i za mene on nije heroj, on je zločinac, sve ja to znam. Ali, volim čitati njegovu literaturu, to ne krijem. Njega su komunisti zlostavljali – rekao je Đurić.

Navodi da mu je cijela ova priča napakirana te da će istraga pokazati o čemu se točno radi.

S druge strane, pripadnik OSBiH koji je iznio optužbe na račun Đurića ističe da se lako može provjeriti što je i kako radio Đurić, jer iza njegovih postupaka ostaju dokazi.

– Neka samo vide rupe na vratima koje je Đurić pijan napravio. No, to zapovjedništvo u Travniku zataškava, kao i njegovo kockanje i pijanstvo – navodi neimenovani sugovornik Dnevnog avaza.

Zapovjednik vojarne Oružanih snaga BiH u Travniku brigadir Robert Sušac rekao je da je naredio detaljnju istragu, u koju je uključeno više ljudi.

– Sve ćemo ispitati. Ne samo Đurića nego sve oko njega. No, istraga će zasigurno potrajati, jer je nemoguće sve završiti za dan ili dva. Moramo provjeriti sve navode – rekao je Sušac.

Ima ključeve od oružarnice

– Vojnici najčešće strahuju da ne padne mrtva glava. Đurić kao narednik ima ključeve od oružarnice i pod utjecajem alkohola lako može uzeti oružje i napraviti belaj. O tome svi pričaju. Netočno je to što zapovjednik tvrdi da je ovdje sve med i mlijeko – kaže Avazov sugovornik.