Published On: Čet, kol 4th, 2016

NAREDIO: Nikakva prekompozicija vlasti ne dolazi u obzir

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SAD-a Bakir Izetbegović izjavio je u utorak u Konjicu kako nikakva prekompozicija vlasti ne dolazi u obzir te da nema potrebe za brigom.
– Mi smo samo dogovorili mehanizam koordinacije i aranžman s MMF-om, i tome bi se trebali svi obradovati. Zar nije dobro da između Banja Luke i Sarajeva ima kakva-takva relacija koja rješava neke stvari – kazao je Izetbegović.
Na pitanje o održavanju izbora u gradu Mostaru, Izetbegović je kazao kako nakon jučerašnjeg neodržavanja sastanaka, ne zna kada će se sljedeći put sastati s HDZ-om i razgovariti o Mostaru. Dodao je kako pitanje izbora u gradu Mostaru nije bilo niti planirano na današnjem sastanku.
– Mostar nije bio planiran na današnjoj agendi, trebali smo razgovarati o mehanizmu koordinacije. Ja ne vidim da je problem s hrvatskom pozicijom, odnosno pozicijom kantona. Ako ona treba biti dodatno ojačana, mi ćemo to učiniti – dodao je Izetbegović.
O krizi u vlasti, Izetbegović je kazao kako se ona vještački proizvodi.
– Mi šest mjeseci pokušavamo riješiti stvari s kladionicama, i tko je tu strateški partner HDZ-u, vlasnici kladionica ili SDA? Kriza je definitivno vještačka. Mi trebamo zajednički riješimo neke stvari u ovoj državi, i želimo strateškog partnera koji će zajedno s nama da rješava te stvari, a ne da se zavlači to mjesecima – kazao je Izetbegović.
Istaknuo je kako je ono na čemu je osobno radio po pitanju mehanizma koordinacije, jeste to da se nečijim nedolaskom ne može zaustaviti koordinacijski mehanizam.
– Vjerovali ili ne, rješenje je bilo da ako ne dođe jedan, od preko tisuću ljudi, koji sudjeluju u tome mehanizmu, zaustavlja se čitava stvar. Dakle svi na spisku, nekih osamdeset ljudi, su morali da dođu, kako bi donijeli odluku, što je nemoguće. Ali to ne znači izuzeće kantona. Mi smo dogovorili da se stvore kvorum, da svi moraju biti obaviješteni pet dana unaprijed te doći i naravno da nećemo raditi na nikakvim preglasavanjima, već konsenzusom. Osim toga, svi moramo biti zainteresirani da se ide naprijed. Ne možete nikoga ignorirati u ovoj zemlji, pa tako ni poziciju kantona, koji imaju isključivu nadležnost za neke stvari i ne pada nam na pamet da to radimo, kao ni to da preglasavaju, niti da vučemo entitet RS u nekome smjeru. Oni mogu uvijek da zaustave te stvari (…) Napravilo se jedno čudo od koordinacijskog mehanizma, a to ne treba biti ništa više od onoga što mu ime govori, a to je da iskoordinira sav ovaj kompleksni sustav države i da daje odgovore u odnosu na Europsku Uniju – kazao je Izetbegović u izjavi za medije.
(FENA / mr)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>