Published On: Sat, Jun 24th, 2017

NAPULJSKA ŠKOLA: Zašto je Italija pošteđena terorizma?

Italija  je jedna od zemalja Europe koja nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih, piše Guardian. Postavlja se stoga pitanje radi li se o pukoj sreći ili je dugogodišnja borba Italije s mafijom dala toj zemlji prednost u borbi protiv ISIS-a?

Stručnjaci tvrde kako su Talijani naučili važne lekcije za vrijeme borbe s mafijom te kako razumiju opasnost radikalizacije u zatvorima, a profesorica Francesca Gaali, sa sveučilišta u Maastrichtu, tvrdi kako se radi o više faktora.

“Glavna razlika je u tome da Italija nema veliku populaciju imigranata druge generacije koji su se radikalizirali ili koji bi mogli biti radikalizirani”; ustvrdila je.

Potreban velik broj osoba za nadziranje

Dodala je i kako je za nadzor jednog potencijalnog terorista potrebno 20 osoba te kako s porastom broja osumnjičenika za nadzor situacija financijski postaje sve teža.

Iako je u Italiji došlo do napada u Milanu kada je policajac izboden od strane Talijana čiji je otac bio iz sjeverne Afrike, Galli tvrdi kako, generalno govoreći, talijanske snage sigurnosti nemaju toliko velik broj osoba za nadzor kao primjerice službe u Francuskoj, Belgiji ili Velikoj Britaniji.

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, protuterorističke postrojbe su u Italiji zaustavile i ispitale 160.593 osobe od ožujka 2016. do ožujka 2017. godine.

Zaustavili su 34.000 osoba na aerodromima, uhitili su 550 osoba koje se sumnjiče da su teroristi, dok je 37 njih zadržano zbog optužbe za terorizam. Policija je usto ugasila preko 500 sajtova, a nadzire preko pola milijuna njih, što pokazuje kako Italija nije jednostavno “sretna zemlja koju je terorizam zaobišao”.

Važna je dobra kontrola teritorija

Giampiero Massolo, koji je služio kao direktor talijanske obavještajne službe od 2012. do 2016., kaže kako Talijani nemaju nikakav poseban način za borbu protiv terorizma.

“Važno je imati dobru kontrolu teritorija. Osim toga, situaciju olakšava i to što u talijanskim velikim gradovima nema predgrađa kao u Francuskoj te što imamo manje gradove i one srednje veličine. To olakšava nadzor”, poručio je.

Talijanske vlasti se oslanjaju i na presretanje telefonskih razgovora, koji se, za razliku od britanskog sustava, smiju koristiti na sudu u slučajevima koji su povezani s terorizmom i mafijom. Nalog za prisluškivanje se može dobiti temeljem sumnje da je osoba terorist ili mafijaš.

Zatvori kao idealna mjesta za radikalizaciju

Kao i kod talijanske mafije, Camorre, Cose Nostre i ‘Ndranghete, infiltracija u sustav zahtijeva bliske društvene i obiteljske veze.

Vlasti su uočile opasnost od zatvaranja osoba koje su potencijalni džihadisti, jer su upravo zatvori idealni za regrutiranje i umrežavanje.

“Mislim da imamo dosta iskustva kako se boriti s kriminalnom organizacijom. Imamo puno tajnih agenata koji odrađuju odličan posao presretanja komunikacije”, poručila je profesorica Galli.

Ipak, iako policija u Italiji ima široke ovlasti, ne može zadržati nekoga optuženog za terorizam duže od četiri dana, ako nema dokaze. Europski sud za ljudska prava je već kritizirao Italiju, jer zadržava optuženike predugo u zatvoru u vremenu do čekanja suđenja, ali profesorica Galli tvrdi kako su te optužbe neutemeljene.

Majka terorista iz Londona ispričala priču

Majka jednog od trojice terorista koji su osmislili napad na most u Londonu, Youssefa Zaghbae, tvrdi kako u Italiji nema terorizma zbog nadzora.

Njegova majka je ispričala kako je on u Italiji bio pod strogim nadzorom. Kad god bi sletio u Italiju, netko iz službe sigurnosti bi ga dočekao na aerodromu.

“Razgovarali bi s njim na aerodromu. Potom bi ga, dok je bio u zemlji, provjeravali nekoliko puta na dan”, ispričala je njegova majka Valeria Collina za Guardian. “Prema njemu su bili prijateljski nastrojeni. Pitali bi ga kako je i što radi”, poručila je.

Valeria tvrdi kako je upravo u tome razlika između policije u Italiji i Velikoj Britaniji. Kaže da njezin sin niti jednom nije zaustavljen u zračnoj luci u Velikoj Britaniji, iako su Talijani upozorili Britance da je on prijetnja.

“Naša savjest je čista”, poručio je Franco Gabriell, šef talijanske policije, referirajući se na napore Italije da upozori Britance na opasnost.

MI5 je tada pak tvrdio kako Zaghba nije bio predmet interesa njihove agencije.