Napredak u Žepču predstavio knjigu ”Bosna i Hercegovina, naša domovina” autora Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak

U organizaciji HKD Napredak podružnice Žepče na čelu s predsjednikom Nikolom Borovcem, u srijedu 27. travnja je u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” u Žepču održana promocija knjige “Bosna i Hercegovina, naša domovina”, autora mons. prof. dr. Franje Topića.

Knjigu su predstavili župnik župe Cer kod Dervente don Jozo Batinić, prof. hrvatskoj jezika i književnosti Snježana Klarić, kao i sam autor dr. Topić, dok je moderatorica promocije bila prof. Magdalena Barešić. Kao organizator promocije knjige sve prisutne su pozdravili predsjednik podružnice HKD Napretka u Žepču Nikola Borovac kao i domaćin organizacije promocije knjige ispred zajednice salezijanaca u Žepču don Mirko Barbarić, ravnatelja Salezijanske zajednice „Don Bosco“ u Žepču.

Prva od izlagača prof. Snježana Klarić osvrnula se kako je autor Franjo Topić kroz pisanje 75 kolumni u datom momentu dao svoj pečat tekstovima na određene teme koje su i danas aktualne. Tako proročki je dao do znanja da dobra analiza na argumentiranim činjenicama s kritičkim stavom može osvijestiti čitaoca u datom trenutku.

Don Jozo Batinić se u svom izlaganju više osvrnuo na povijesni aspekt rada i djelovanja prof. dr. Franje Topića kroz fakultetski aranžman jer mu je isti bio professor. Promotor se osvrnuo na rad i doprinos koji je HKD Napredak učinio za čitavu Bosnu i Hercegovinu kao i osnivanju podružnice Napredak u Žepču jer je isti u to vrijeme bio kapelan župe sv. Ante u Žepču.

Profesor dr. Franjo Topić u svom izlaganju  ponovio je kako se njegova politika oduvijek zasnivala da ljudi na ovim prostorima što bolje žive jedni s drugima. Nekoliko puta tijekom izlaganja prof. Topić je kazao kako ne postoji sveti rat već samo sveti mir koji je ključan za rješavanje bilo kakvih problema i nesuglasica. Upravo o ovim vrijednostima svake zemlje govori nova knjiga profesora Franje Topića “Bosna i Hercegovina naša domovina”.

Ponovimo kako knjiga “Bosna i Hercegovina naša domovina” sastoji se od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini. Autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH i posebno u Sarajevu.

Promociji je prisustvovao i načelnik općine Žepče, Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče  Edin Šišić, predsjedavajući skupštine ZDŽ Ćazim Huskić, župnik župe sv. Ante Padovanski u Žepču preč. Predrag Stojčević, župnik župe s. Ane u Radunicama vlč. Marinko Filipović, župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju vlč. Franjo Tomić  župnik župe sv. Josipa u Tesliću vlč. Ivan Ravlić te  predstavnici kulturnog, gospodarskog  političkog života  Općine Žepče.

Dražen Janko

more recommended stories