Published On: Pon, srp 8th, 2019

Naprdak u prvih 29 godina vladavine Franje Topića

Nakon 29 godina suverene vladavine Napretkom, Franjo Topić je – ostao u Napretku. Niti jedan medij iz Hrvatske i BiH nije se ni najmanje potrudio analizirati stanje u Napretku. Hrvatske medije Napredak jednostavno ne zanima, a bošnjački dobro znaju da je društvo prestalo biti hrvatsko, pa bolje da ne „čačkaju“ stvar. Dovoljno je što su najavili odlazak Franje Topića nakon 29 godina „uspješne“ vladavine. Tko je i zašto vladavinu proglasio uspješnom, ostaje nepoznanica.

Franjo Topić se u lažnom oproštajnom govoru pohvalio s nekakvih 9900 manifestacija, od kojih je 99% folklora i izložbi slika. Realno, posljednjih 10 godina Napredak nije imao ozbiljne aktivnosti. No, nije to toliko bitno. Važnije je analizirati budućnost Napretka.

A budućnost je po svemu sudeći sumorna.

Najveći teret Društva i dalje ostaje – Franjo Topić. Naime, ovaj vječni predsjednik je prije svog „povlačenja“ izmijenio Statut na način da može ostatiti u društvu u ulozi počasnog Predsjednika s pravom glasa! Kako bi stvari ostale iste kao i prije osigurao je kroz sastav tijela Napretka. Naime, svi oni koji su ga slijepo slušali i dizali rukice za propast Napretka – i dalje su u vrhu društva!

Nikola Čiča, novi „predsjednik“, suučesnik je Franjinoj devastaciji Napretka, tako da se u tom pogledu ne može očekivati nikakva promjena.

Da je čitava izborna skupština obična farsa, dokazuje sastav izabranih tijela – dovoljno je ponovo vidjeti nečasnog Luku Brkovića na mjestu predsjednika suda časti.
Drugi dokaz je nedemokratsko i nestatutarno biranje zvanica Skupštine. Osim što je onemogućen dolazak članova Napretka iz Zagreba (koji uz Varaždin jedini nisu Franjini poslušnici), dolazak je onemogućen i počasnom članu, i dugogodišnjem glavnom tajniku Tomislavu Batiniću.
Topić je učinio sve da na Skupštini budu isključivo poslušnici, i da najposlušniji među njima budu u Središnjoj upravi i naravno – na mjestu predsjenika.

A na šta danas liči Napredak, najbolje pokazuje financijski izvještajj za 2018. godinu. Napredak je uprihodio 795.000 KM, od čega je na svoju glavnu aktivnost (stipendiranje studenata) utrošio manje od 60.000!

Za usporedbu na šta je Franjo novac rasipao, pokazuje stavka „Konferencija EZA“ na koju je potrošeno 67.000 KM! Za one koji ne znaju, EZA je Europski centar za radnička pitanja! Kakve veze ima Napredak sa Radničkim pravima i zašto je uopće „Hrvatsko kulturno društvo“ član Europskog centra za radnička prava!?! To zna samo Franjo Topić, a ostale očito ne zanima…

Da je Napredak postao obični Naprdak, dokazuje i činjenica da Društvo ni nakon 29 godina obnove nema podružnicu u – Sarajevu!!!

Nešto novca uloženo je u Sarajevu u izgradnju „Napretkovog doma Trebević“ koje je Franjo nakon završetka elegantno zatvorio kao „neprofitabilno“ i onda ga izdao ugostiteljima. Oni su zatim zabranili alkohol i svinjetinu.
Toliko o sarajevskom okupljalištu Hrvata, argumentu koji je Franjo patetično iznosio dok je prikupljao donacije za gradnju doma.

Napredak je danas urušeno društvo slavne povijesti, bijedne sadašnjosti i, kako rekosmo, sumorne budućnosti.
Slabe su šanse da će u ovom sastavu središnjice novi predsjednik spasiti društvo. U prvom intervjuu je najavio da će „nastaviti raditi ono što je profesor Topić radio 29 godina“!?! Činjenicu da je Središnja uprava ostala ista Čiča objašnjava „željom za kontinuitetom rada“.

Kakav rad… Blago Napretku.

Njegova funkcija je ona koju mu je Franjo namijenio – da preuzme odgovornost za sve Franjina djela. Čiča će odgovarati za utrošeni novac, Čiča će odgovarati kome je Napredak Futura dala 2,9 milijuna kuna kredita i zašto taj ne vraća kredit, Čiča će odgovarati što osim nekoliko trivijalnih aktivnosti Napredak ne radi ništa bitno, Čiča će odgovarati šta je sa ugašenim aktivnostima Društva, Čiča će odgovarati gdje su članovi i šta rade podružnice…

Za to vrijeme će Franjo uživati u „mukotrpno“ stačenoj reputaciji Uspješnog (počasnog) predsjednika.

Tvrtko Milović l Facebook