Published On: Uto, ruj 17th, 2019

Napišete li na fejsu brojku 1312, kaznit će vas jer time vrijeđate policiju. Prijetite li novinaru smrću, ništa

Novinar Indexa Gordan Duhaček, vjerojatno ste čitali, jučer je uhićen zbog objava na Twitteru. Problem je bila pjesmica kojom je na društvenim mrežama komentirao aferu fekalija koje su ovo ljeto preplavile Jadran i Plitvice. Zbog toga su ga neki građani prijavili i reagirala je policija, a zatim i sud na koji je Duhaček prepraćen. Presuda se očekuje za dva dana. Drugi tvit zbog kojeg su ga na licu mjesta kaznili sa 754 kune, sadržavao je ACAB, skraćenicu od All cops are bastards, što na engleskom znači Svi policajci su kopilad.

Ta četiri slova za sobom redovito povlače prekršajne naloge i rezultiraju osudama. Telegram je pronašao nekoliko presuda koje to dokazuju. Zapravo, represivni aparat otišao je još malo dalje, pa smo naletjeli i na presude kojima su ljudi osuđeni jer su na društvenim mrežama napisali brojku 1312, što je šifra za taj famozni ACAB, prema redoslijedu slova abecede – brojka 1 stoji umjesto slova A, brojka 3 umjesto slova C i tako dalje.

OSUĐEN JE ZBOG FOTOGRAFIJE KARATA ZA POKER

Tako su navijači KK Split nedavno osuđeni temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer su na utakmici u ožujku 2018. razvili transparent s natpisom 1950=1312. Sud je obrazložio kako te brojke u jezičnom značenju predstavljaju Torcida=ACAB i kaznio petoricu navijača novčanim kaznama od 198 do 378 kuna. Neki čovjek je, nadalje, novčano kažnjen jer je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”.

Kako detaljizira još jedna slična presuda suda iz Pule, kojom je jedan građanin kažnjen jer je u nekom komentaru na Facebooku napisao 1312, ovakve situacije uređene su dodatnim propisima. Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze All cops are bastards, nalaze se na 23. stranici Upute MUP-a pod nazivom ‘Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje’. Isticanjem kratice ACAB se, prema toj interpretaciji, policijske službenike dovodi u “neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju društvenog položaja” i zato se prema uputama odmah kreće u kažnjavanje.

POLICIJA NE MISLI DA SU DIREKTNE PRIJETNJE SMRĆU PROBLEM

Isto tako, možda se sjećate slučaja iz lipnja 2017., kada je neki 21-godišnjak uhićen jer je na Facebooku prijetio premijeru Plenkoviću. No, praksa pokazuje da se prijetnje, osim ako nisu upućene visokim političarima, uopće ne kažnjavaju. Na društvenim mrežama redovito možete naletjeti na direktne prijetnje smrću; uglavnom upućene pripadnicima bilo koje manjine ili na primjer novinarima, koji su također omiljeni target za takve ispade.

Situaciju zgodno opisuje primjer iz rujna 2016., kada je Telegram objavio reportažu s mise za Antu Pavelića održane u centru Zagreba. Nekoliko dana kasnije, radikalni mediji objavili su potjernicu za fotografom koji ju je snimao, što je rezultiralo divljanjem po društvenim mrežama. S mnogih autentičnih profila objavljene su eksplicitne prijetnje smrću i pozivi na nasilje, uglavljeni u rečenice kako će fotografa pronaći i zapaliti, polomiti mu noge, naložiti ga pa pustiti da lagano tinja, i slično. Potjernicu i sve prijetnje smo prijavili, no policija se na taj slučaj nije bacila previše revno pa nitko nije procesuiran, piše telegram.hr 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare