Published On: Pet, stu 21st, 2014

NAPETA PREMIJERA HNK čuvali zaštitari, dio publike doslovce shvatio glumu pa dizao ruke u fašistički pozdrav

NAPETA PREMIJERA HNK čuvali zaštitari, dio publike doslovce shvatio glumu pa dizao ruke u fašistički pozdrav

 RIJEKA – S velikim uspjehom izvedena je u srijedu navečer u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca premijera “Hrvatskog glumišta” redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića.

Premijerna publika je dugotrajnim aplauzom ispratila glumce, ali je par zalutalih predstavu očito shvatio doslovno i glumce pozdravljao rukama uzdignutim na fašistički pozdrav.

Iako su branitelji najavljivali prosvjed, od njega su odustali. Dvadesetak članova riječke udruge dragovoljaca koji su se popodne skupili oko kazališta razišli su se nakon tribine održane u kazalištu prije premijere, posvećene ulozi kazališta u suočavanju s prošlošću.

Naime, prema planu “Kazalište narodu” novog riječkog intendanta Frljića i Blaževića, riječki HNK se otvara publici nizom tribina i projektom “Diplomirani gledatelj”.

Na današnjoj tribini u prvom redu sjedilo je nekoliko dragovoljaca, a Frljić i Blažević su, uz pomoć sarajevskog kazališnog redatelja Dine Mustafića i aktivista nevladine udruge REKOM, tumačili zašto je važno da se svatko na ovim prostorima suoči sa svojim zločinima. U prepunom salonu zgrade HNK upoznali su ih kako Frljić istu stvar radi u Sloveniji, BiH i Srbiji.

Prije “Aleksandre Zec” i najnovije premijere u Rijeci, prvo je napravio predstave “Kukavičluk” u Subotici i “Zoran Đinđić” u Beogradu u kojima se obračunao sa srpskim zločinima.

Redatelj Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević (FOTO: Tea Cimas / CROPIX)

U Kukavičluku, predstavi u kojoj je pokazao genezu velikosrpskog fašizma, Frljić je u završnoj sceni natjerao glumce da svako od njih nauči napamet po 80 imena ubijenih žrtava Srebrenice.

“Puno vremena je trebalo da se izgovore sva ta imena, ali puno manje nego što se treba da se ti ljudi pobiju”, ispričao je Frljić. Nakon što su im redatelji objasnili kako se u suvremenom postdramskom kazalištu tretiraju dokumentarne i političke činjenice, branitelji nisu imali posebnih pitanja i mirno su otišli.

Glasna je ostala riječka udruga “Pokret otpora” koja je na pročelje kazališta istaknula transparente protiv lokalnih političara, od Slavka Linića nadalje, optužujući ih da su grad zadužili za dvije milijarde eura.

 

Transparenti koje je razvila udruga ‘Pokret otpora’

Ispred zgrade kazališta prosvjedovali su aktivisti Riječkog pokreta otpora, a iznad ulaza postavili ogromni transparent, na kojemu piše “Velikani koji su zadužili nas i naš djecu”, a ispod njega deset crvenih zvijezda. U zvijezdama su upisana imena uglednih Riječana, poput Slavka Linića, Sajonare Čuline, Vojka Obersnela i Dorisa Hrasta. Neki su aktivisti nosili manji transparent s natpisom “2 milijarde eura, Obersnel i Komadina ukrali investitorima”. Inače, performans je izveden dok je u samom kazalištu trajala premijera predstave Hrvatsko glumište Olivera Frljića i Marina Blaževića

Danas ujutro na zgradi HNK-a više nije bilo natpisa “Zapamtite Vukovar”, no iz HNK kažu da ga oni nisu skinuli. Zbog podignutih tenzija zgradu su danas čuvali zaštitari, ali nikakvog incidenta nije bilo.

Ispred-rijeckog-kazalista-prosvjed-Pokreta-otpora-unutra-ovacije_ca_large.jpg

Predstava “Hrvatsko glumište” vjerojatno će izazvati žestoke reakcije u kazališnom svijetu, jer u njoj Frljić i Blažević neke svoje kolege otvoreno prozivaju za fašizam, među ostalim Zlatka VitezaKrešimira Dolenčića i Anju Šovagović Despot.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare