Published On: Čet, stu 7th, 2019

NAPAD SINA NA OCA: Bakir Izetbegović osudio Alijinu ostavštinu u Ustavu BIH. Hoće li ga se SDA sada odreći?

Lider SDA obratio se medijima nakon sastanka s Županijskim odborom Stranke demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), odnosno prije sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH.

Izetbegović je rekao da su prošli kroz stranačka pitanja, ali i pitanja koja se odnose na koalicije i funkcioniranje vlada. Istaknuo je da će i ovdje, kao i u drugim odborima, inzistirati da se što više mladih ljudi uvede u stranačke strukture kroz izbore koji slijede.

“Upoznao sam stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanske županije i Mostara o bitnim pitanjima kada govorimo o neformiranju vlasti u BiH”, kazao je Izetbegović ističući da je, kada je riječ o Vijeću ministara BiH, krajnje vrijeme da se počnu poštivati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

U tom kontekstu naglasio je da to podrazumijeva primjenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Ne možemo dozvoliti da entitet državi naredi vojnu neutralnost”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i izaslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačanje određenih odluka ili izmjene zakona, ali da entitet neće određivati državi vojnu neutralnost.

Upravo međutim suprotno. Prema Ustavu BIH koji je osobno potpisao Bakirov ćaća, pokojni Alija, entitet ne samo da može, nego je to i ustavom potpisana entiteska nadležnost, nametati, blokirati  i upravljati državnim odlukama. Štoviše entitetska vlast neodvojiva je od državne. Entitetska vlast dio je državne vlasti. Upravo je Bakirov ćaća, pokojni Alija, potpisao cijeli niz ustavnih odredbi koje jamče upravo postojanje mehanizama, za koje Bakir tvrdi da ne postoje. Ukratko Bakir je napao ostavštinu svoga ćaće. Stoga više nitko neka ne govori da je on njegova sjena. Upravo suprotno. Izišao je ispod kišobrana.

Što se tiče izbora u Mostaru, predsjednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se pitanje izbora u Mostaru i generalno status Mostara mora riješiti kroz federalni zakon.

Ponovio je raniji stav da u rješavanju pitanja izbora članova Predsjedništva BiH treba ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljuska prava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare