Published On: Ned, kol 4th, 2019

Napadač iz El Pasa prije krvavog pohoda objavio manifest

Napadač osumnjičen za ubojstvo najmanje 20 ljudi u El Pasu na internetu je prije smrtonosnog pohoda objavio manifest za koji teksaška policija i tamošnji politički čelnici tvrde da je ispunjen mržnjom i rasizmom.

Mediji su identificirali 21-godišnjeg Patricka Crusiusa, iz grada Allena u Teksasu, kao napadača koji je počinio masovnu pucnjavu u subotu u Walmartu u gradu El Pasu na granici s Meksikom.

Sudit će mu za zločin iz mržnje?

Iako vlasti nisu službeno potvrdile njegov identitet niti su detaljno opisale sadržaj njegova manifesta, dokument objavljen na internetskoj stranici 8chan nekoliko sati prije smrtonosnog pohoda govori o “invaziji” latinskoameričkih imigranata te navodi kako autor podržava napadača koji je prije nekoliko mjeseci ubio 51 osobu u džamiji na Novom Zelandu.

Dokument je objavio anonimni korisnik koji je objavio još jedan dokument imena “P. – Crusius”. Taj je dokument uklonjen te njegov sadržaj nije poznat.

Račun na Twitteru za koji se čini da je pripadao Crusiusu u subotu navečer je obrisan.

CNN javlja kako policija tvrdi da se zbog manifesta njegov postupak može voditi kao zločin iz mržnje. Ipak, kako bi se okvalificirao takvim, potrebna je daljnja istraga.

“Trenutno je ovo istraga ubojstva. Ima potencijala za puno drugih zločina i sve ih uzimamo u obzir. Pregledavamo dokaze kako bismo utvrdili što je još moguće”, rekao je specijalni agent policije El Pasa, Emmerson Blue.

ISCURILE SLIKE SA SIGURNOSNIH KAMERA

Narednik policije El Pasa Robert Gomez rekao je da je osumnjičenik odveden u pritvor bez incidenata. Televizijska stanica KTSM objavila je na svojim web stranicama dvije fotografije navodeći da je na njima osumnjičenik snimljen sigurnosnim kamerama u trenutku kada je ulazio u Walmart.

Slike pokazuju mladog bijelca s naočalama, u vojničkim kaki hlačama i tamnoj majici kratkih rukava kako pokazuje pušku u napadačkom položaju. Čini se da ima slušalice ili štitnike za uši.

Predsjednik Trump osudio je pokolj u El pasu kao “odvratni čin” i na Twitteru napisao: “Ne postoje razlozi ni izgovori koji će ikada opravdati ubijanje nevinih ljudi.”