NAORUŽAVAMO SE: BiH u 2012. uvezla gotovo 4,5 milijuna KM oružja i streljiva

U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uvezeno oružja i streljiva u vrijednosti 4,46 milijuna KM, prenose Nezavisne pozivajući se na podatke Agencije za statistiku.
Nije poznato je li se naoružavala vojska, ili pak civili, ali je ovaj velika iznos zabrinuo bh. sigurnosne stručnjake.
Oni podsjećaju kako su policijske agencije od rata do danas organizirale brojne akcije čiji je cilj iz kuća počistiti ilegalne ubojite naprave, ali i ocjenjuju kako te aktivnosti nisu urodile plodom u očekivanom intenzitetu.
“Kada su Oružane snage BiH u pitanju, treba se ići na njihovo smanjenje, jer nisu ni potrebne građanima, tako da nam nije u interesu ni nabavka naoružanja za vojsku. I kada je o stanovništvu riječ, definitivno imamo problem, jer dosta oružja nije uništeno ni iz vremena rata. Bilo kakvo naoružanje u BiH nije dobro”, smatra Staša Košarac, član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.
Podsjeća kako je društvo u BiH jako podijeljeno te ocjenjuje kako brojne akcije, s ciljem prikupljenja ilegalnog oružja, nisu imale očekivani uspjeh.
Kada je ovaj uvoz, “težak” 4,46 miliona maraka u pitanju, on je svakako legalan, ali je, kako kaže Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, BiH ionako zatrpana ilegalnim oružjem.
“U prilog te konstatacije idu i svakodnevni incidenti koji se dešavaju uz upotrebu ilegalnog oružja. Podaci policije pokazuju kako je više od 90 odsto krivičnih djela počinjeno ilegalnim vatrenim oružjem. Stanje je dosta teško i izaziva jednu veliku opasnost za ljudsku sigurnost”, ocjenjuje Kržalić.
Sa druge strane, iz policije uvjeravaju kako su rezultati njihovih aktivnosti vidljivi. U Federalnoj upravi policije (FUP) kažu kako su, u prvih šest mjeseci prošle godine, oduzeli oko 160 pušaka, 213 pištolja, 53 ručne bombe i brojne druge vrste oružja.
“U istom raz,oblju zaplijenjen je i 6.001 metak”, kažu u FUP-u.
U prvoj polovici 2012. godine u FBiH izdata su 2.272 odobrenja za nabavljanje oružja i to za fizičke osobe.
“U prošloj godini, na području RS, oduzeto je 515 komada dugog naoružanja, 426 komada kratkog naoružanja, 285 minsko-eksplozivnih sredstava i oko 18.765 komada municije različitog kalibra”, kaže Goga Davidović, službenica za odnose s javnošću direktora Policije RS.
Policija RS je u istom razdoblju na druge načine prikupila 203 duge cijevi, 245 kratkih cijevi, 92 minsko-eksplozivna sredstva i 2.129 metaka.
(Dnevnik.ba)