Published On: Ned, kol 15th, 2021

Naoružani talibani upali u banku, natjerali žene na otkaz

Početkom srpnja talibani su, tijekom napredovanja protiv afganistanskih vladinih snaga, ušli u urede banke Azizi u južnom gradu Kandaharu i istjerali devet žena s njihovog radnog mjesta.

Naoružani napadači otpratili su ih do kuća i rekli im da se ne vraćaju na posao. Objasnili su im da na njihovo mjesto mogu doći njihovi muški rođaci, kazali su za Reuters tri istjerane žene i direktor banke.

“Zaista je čudno što vam ne dopuštaju da dođete na posao, ali što je tu je”, rekla je za Reuters Noor Khatera, 43-godišnjakinja koja je radila u računovodstvu banke.

“Naučila sam engleski i čak služiti se računalom, ali sada ću morati pronaći posao na kojemu ću raditi samo sa ženama”, dodaje.

Radikalni militanti mogli bi ukinuti prava koja su pripadala Afganistankama u proteklih 20 godina Talibani su zauzeli mnoga područja nakon povlačenja SAD i saveznika te sada kontroliraju većinu zemlje, dok su u nedjelju počeli ulaziti u prijestolnicu Kabul.

Kada su posljednji put vladali Afganistanom, od 1996. do 2001., ženama je bio zabranjen rad, djevojčice nisu mogle pohađati školu, dok su žene morale nositi burku i nisu smjele izlaziti iz kuće bez muža ili srodnika. Žene koje bi prekršile neka od ovih pravila bile su izložene poniženju i pretukla bi ih talibanska vjerska policija u skladu sa striktnom primjenom islamskih zakona.

Tijekom neplodotvornih razgovora o političkom rješenju krize posljednjih godina talibani su obećali zapadu da će žene imati prava sukladno islamu, što će uključivati pravo na rad i obrazovanje.

“Svijet bi nam trebao pomoći”

Dva dana nakon incidenta u banci Azizi slično se dogodilo u poslovnici banke Milli u zapadnom gradu Heratu, kazale su za Reuters dvije djelatnice koje su bile prisutne.

Tri su talibana s puškama ušla u poslovnicu. Napali su žene jer nemaju u potpunosti pokriveno lice, nakon čega su žene dale otkaz, a njihovo su mjesto zauzeli rođaci.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid nije odgovorio na Reutersov upit o dva incidenta, kao ni glasnogovornici dvije spomenute banke.

Odgovarajući na načelnije pitanje smiju li žene raditi u bankama u područjima pod kontrolom talibana, Mujahid je kazao da odluka o tome nije donijeta.

“Nakon uspostave islamskog sustava odlučit ćemo o tome sukladno zakonu i Božjoj volji. Neće biti problema”, kazao je.

SAD i druge zapadne zemlje strahuju da će talibani ukinuti mnoge slobode koje su stekle žene u Afganistanu.

“Molim da netko to zaustavi”

Pomak po pitanju ženskih prava označen je kao jedno od najvećih postignuća intervencije pod vodstvom SAD iako su slobode ostvarene većinom u urbanim sredinama.

Afganistanke koje rade na terenu kao novinarke, zdravstvene radnice ili vojnikinje ubijane su u više napada nakon što su započeli mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade prošle godine.

Vlada drži da su talibani odgovorni za ubojstva, a oni to negiraju.

“Talibani će suzbiti slobodu na svim razinama i protiv toga se borimo”, rekao je glasnogovornik afganistanske vlade. “Žene i djeca najviše pate. Naše snage pokušavaju spasiti demokraciju. Svijet bi to trebao razumjeti i pomoći nam”, dodaje.

Brojne obrazovane Afganistanke na društvenim su mrežama izrazile svoju frustraciju i zatražile pomoć.

“Padom svakog grada ruše se snovi, povijest, budućnost, umjetnost, kultura, život i ljepota. Naš svijet propada”, napisala je na Twitteru Rada Akbar.

“Molim da netko to zaustavi”, dodala je./Hina/HMS/

guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x