Published On: Ned, ožu 9th, 2014

Naoružani (američki) plaćenici viđeni u Donjecku?

Na najmanje dva objavljena snimka prikazani su dobro naoružani vojnici bez oznaka na uniformama u Donjecku, koji je zahvaćen prosvjedima u znak podrške odcjepljenju od Ukrajine.

Na jednom od videosnimaka jedan od prolaznika uzvikuje ‘Blackwater’, nakon čega su naoružani ljudi otišli sa ulice, prenosi Daily Mail.

Snimci su objavljeni neposredno nakon što se u ruskim medijima pojavio izvještaj da je oko 300 muškaraca stiglo u Zračnu luku Boryspil u Kijevu i da su nosili torbe slične vojnim.

‘To su plaćenici iskusni u vojnim operacijama. Većina ih je operirala u Iraku, Afganstanu i drugim državama”, rekao je Interfaxov izvor.

Po ovom ruskom diplomatu iz Kijeva, većina plaćeničke vojske dolazi iz SAD-a.

U izvještajima se spekulira da su poslani u regije na istoku i jugu Ukrajine, gdje većinu čini stanovništvo sa ruskog govornog područja i proruske snage, koje su novim vlastima u Kijevu zaprijetile odcjepljenjem.

Pojava plaćenika za koje se još pouzdano ne zna za koga rade otvorila je prostor za brojna nagađanja. Vojni stručnjaci tvrde da vojnici u videu ne izgledaju kao ruski plaćenici, ali s druge strane sumnjivo je njihovo javno pojavljivanje i trčkaranje unaokolo.

Dakle, osim što je doista moguće da se radi o američkim plaćenicima, moguće je i da se radi o ruskoj propagandi.

Naime, Putinu bi odgovaralo iskoristiti pojavu plaćeničke vojske u istočnoj Ukrajini kao povod za invaziju.

Podsjetimo, pripadnici plaćeničke vojske američke tvrtke koja se zvala ‘Blackwater’ su, zbog ozloglašenosti svojih poduhvata u međuvremenu promijenili ime u ‘Xe Services’ 2009., pa zatim u ‘Academi’ 2011. godine.