Published On: Sri, srp 28th, 2021

Nametnuti zakon stupio na snagu, od danas je kažnjivo govoriti “da bez njih, nas ne bi bilo”…

Veličanje ratnih zločinaca od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine jučer su objavljene dopune Kaznenog zakona BiH koje je 23. srpnja nametnuo visoki predstavnik.

Kako je pojašnjeno iz Ureda visokog predstavnika BiH (OHR), zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u “Službenom glasniku BiH”.

Ovo znači da nove odredbe Kaznenog zakona BiH  stupaju na snagu od danas.

Nametnute dopune Kaznenog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne.

U odluci se navodi da tko javno potakne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Tko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Nakon što je Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona iz Tužiteljstva BiH je najavljeno da će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

– U Tužiteljstvu BiH bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruga u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona – priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x