Published On: Sri, kol 31st, 2016

NAKON ZAKLJUČAKA PIC-A Izetbegović: Rusija šteti BiH i regiji

Izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske bilo je očekivano, tvrdi za Al Jazeeru predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
“Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom donijet će štetu svima, i Bosni i Hercegovini, i RS-u, i regiji, au konačnici i Rusiji”, naglasio je Izetbegović.
Rusija se nije složila s tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum o 9. siječnju kao Danu RS-a.
Upravni odbor PIC-a poručuje da neće tolerirati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja.
Dodaju i da neće biti prekrajanja zemljopisne karte BiH.
Ivanić: PIC je jednostran
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je današnja izjava veleposlanika Upravnog odbora PIC-a očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.
“Nema upotrebe bonskih ovlasti jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a zato što pokazuje jednostranost”, rekao je Ivanić.
Ivanić je naglasio da nikad nije čuo, a da bi volio da jest, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji BiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod. On smatra da je PIC pod velikim utjecajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.
“Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske, time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi nitko ga mogao osporiti, a ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali uvedemo dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9 siječnja kao ključni blagdan Srpskoj “, zaključio je Ivanić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>