Published On: Thu, Jun 27th, 2013

NAKON ZAHTJEVA HERCEGOVINE: Bivši iranski diplomat deportiran iz Bosne…

Untitled 1Zbog nepoštivanja imigracijskih propisa Bosne i Hercegovine, bivši iranski diplomat Seyed Mohsen Bayat Ghiasi sinoć je u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima deportovan iz naše zemlje uz vremensku zabranu ponovnog ulaska i boravka u Bosnu.U Hercegovini nije bio


Deportacija je uslijedila kao rezultat svjesnog ignoriranja zakona, propisa i institucija Bosne i Hercegovine koje reguliraju i staraju se za provođenje imigracijske politike naše zemlje.

Ovaj iranski državljanin, koji je prije tri mjeseca doputovao u BiH s iranskim diplomatskim pasošem, u prethodnom razdoblju nije želio regulirati svoj ​​status u našoj zemlji. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je nedavno na tu činjenicu upozorilo Ambasadu Irana u Sarajevu, tražeći da se podnese zahtjev za notifikaciju kako bi ovaj iranski državljanin dobio status diplomate zaposlenog u Ambasadi Irana u Sarajevu. No, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obaviješteno kako Iranska ambasada nema namjeru to učiniti, a što znači da to ministarstvo nema pravni osnov izdati identifikacijsku iskaznicu ovom iranskom državljaninu. Na taj način ova strni državljanin, u skladu s Bečkom konvencijom, ostao bez statusa diplomate u našoj zemlji.

On je također ignorirao i upute Službe za poslove sa strancima o načinu na koji može legalizirati boravak u BiH, te se oglušio i na izrečenu mjeru kojom mu je naloženo da dobrovoljno napusti BiH.

Nakon što je istekao rok koji mu je ostavljen da sam napusti zemlju, on je u ponedjeljak smješten u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Izrečena mu je mjera deportacije i vremenska zabrana ulaska u BiH i sinoć je sa Sarajevskog aerodrome upućen prema matičnoj zemlji. (Kraj.i)