Published On: Sat, Jun 17th, 2017

Nakon Tita, Srbijom će opet vladati netko porijeklom iz Hrvatske

Nakon Josipa Broza Tita Srbijom će opet vladati Hrvat, odnosno Hrvatica (srbijanskim medijima nekako taj podatak najčešće isklizne iz vida) i još k tomu deklarirana homoseksualka.

Anu Brnabić, prvu ženu na čelu srbijanske vlade (Srbija nije imuna na žene na vodećim pozicijama jer je početkom 70-ih godina 20. stoljeća na čelnoj poziciji u Srbiji bila Latinka Perović), podrijetlom s Krka, predsjednik i apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić nakon puno prijepora i negodovanja imenovao je novom premijerkom, svojom nasljednicom. Doduše, politička samostalnost te 43-godišnje marketinške menadžerice vrlo je upitna i teško da će biti više od lutke u izlogu i na koncu jer će sve poluge ionako u svojim rukama držati Vučić.

Očekuje podršku

Ona je jučer tijekom posjete Vrnjačkoj Banji izjavila da očekuje apsolutnu podršku u Narodnoj Skupštini i da priprema plan rada vlade. Zamolila je da ju o tome ništa ne pitaju jer je “jedino korektno i uz puno poštivanje institucija da to prvo predstavim zastupnicima koji predstavljaju sve građane. Osvrćući se na izjave predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i najave da je neće podržati u Skupštini, Brnabić je rekla da je to svakako pravo svakog zastupnika te dodala: – Očekujem da na temelju mog plana i na osnovi sastava vlade u tom trenutku on odluči da li će dati podršku meni kao mandataru i toj vladi, ili neće – rekla je Brnabić i dodala – “samo na osnovu toga”.

Desna srbijanska javnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je i prije rogoborila protiv Brnabić (ne zna se je li to činila zato što je homoseksualka, zato što je Hrvatica ili zbog oboje), doslovce je skočila na zadnje noge, poručujući Vučiću da ona nije njihova premijerka te da je izabrana pod pritiskom Bruxellesa. Vjerojatno je više istine u tome da se Vučić htio malo dodvoriti Bruxellesu pokazujući mu svoju (lažnu) širinu jer ionako je on pravi šef svega u Srbiji, tako da ništa ne gubi, ali se može umiliti liberalnoj Europi.

Mogu sve

No, s druge strane, Aleksandar Vučić ovim zapravo šalje poruku na unutarnjem planu – ja mogu sve, pa i to da postavim takvu osobu, koja po dva kriterija, nacionalnom i seksualnom, izaziva tihi užas kod dobrog dijela Srba za – premijerku. No, u svakom slučaju, Srbija je senzacija slična Irskoj, gdje je samo dan prije, moguće kao poticaj, Leo Varadkar, deklarirani gay i sin indijskih imigranata, izabran za premijera. Aleksandar Vučić vagao je dva i pol mjeseca koga će postaviti za svojeg nasljednika. Ime Ane Brnabić bilo je uvijek u najužoj kombinaciji, a kako se približavao dan odabira, šanse Brnabić su rasle, a neki mediji, poput beogradskog Blica, otvoreno su navijali za nju.

No, kada je Vučić izgovorio njezino ime, počela je prava košava reakcija, a tvrdi se da se zatalasalo i u samoj Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), gdje su nezadovoljni i činjenicom da Brnabić nije njihov član. Neki beogradski mediji tvrde da je najmanje trećina skupštinskih zastupnika (od njih 102) vladajuće stranke užasnuta te da bi mogli otkazati poslušnost. Stoga je Vučić krenuo u misiju uvjeravanja i nagovaranja da se glas za Brnabić mora dati. Vučića su, kao glavne karijatide, podržali ministri obrane i unutarnjih poslova Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, a povjesničar Dragomir Anđelković smatra da će Vučić amortizirati njezino neiskustvo. Zastupnici Jedinstvene Srbije i njihov gazda Dragan Marković Palma odmah je poručio da će glasovati protiv jer Brnabić, kako se izrazio, nije njegova premijerka. Ana Brnabić po njemu ne može biti premijerka jer “nije domaćin, nema djecu i međunarodne kontakte”. Slične su reakcije i slijeva i zdesna. Dok desnica uglavnom šizi (osim one vjerne Vučiću), građanska ljevica je cinična i nepovjerljiva. Liberal Čedomir Jovanović kaže da treba vidjeti kakvu će razliku napraviti između Bruxellesa i Moskve te je li sposobna “presjeći gordijski čvor u regiji”. Borko Stefanović iz Levice Srbija Brnabić naziva “Vučićevim knjigovođom” koji će bespogovorno izvršavati njegove zadaće te tvrdi da nema govora o samostalnoj politici.

Sluganski odnos

I radikalna desnica na sličnom je valu. – Je li ovaj izbor Vučića ili Zapada!? Dolazi li na ovaj način hrvatski i homoseksualni lobi na utjecajnu funkciju?, pita se vođa ultrakonzervativnih Dveri Boško Obradović. Ekonomist Miroslav Prokopijević smatra, pak, da Brnabić nema “političku težinu” te da će “njezina vlada biti kratkog vijeka”. Za Sandu Rašković Ivić, nekadašnju šeficu krajnje desnog DSS-a, izbor Brnabić ukazuje na sluganski odnos Vučića prema Zapadu. Za Brnabić se može reći da je odana Vučiću koji je, kako je rekla, “donio snagu” te da “donosi nepopularne, ali neophodne mjere”. Brnabić će zato, prepostavlja se, biti Vučićeva vjerna transmisija. No, sada ga ipak čeka da do 23. lipnja pripremi Skupštinu kako ne bi doživio neku neugodnost. Vučić je svakako zadobio divljenje dijela Europe jer on je i dobar majstor performansa, ali srbijanska javnost u blagoj je nedoumici i panici. Podsjetimo da se, primjerice, Parada ponosa u Beogradu nije mogla održati godinama, čak je prije održana u Podgorici, a sada je na čelu srbijanske vlade, koliko god to bilo formalno, njezina harna pripadnica.

Ovo je svakako velik civilizacijski iskorak, a sama Brnabić kaže kako se nada da će za tri-četiri dana izblijedjeti taj podatak iz njezine biografije te da se njezin politički angažman neće svesti samo na tu činjenicu. No, u prvim reakcijama po svijetu svi navode samo taj podatak, ali i to da je Brnabić tek godinu dana u politici te da je stoga ipak neiskusna. Očito je Vučić svjesno to učinio, kako bi joj bio mentor. Vučić je uzburkao i zaintrigirao svoju i svjetsku javnost ovakvim odabirom, ali u Srbiji ipak i dalje ostaje samo Vučić.

‘Gay premijerka u homofobnoj Srbiji’

Izbor Ane Brnabić bio je jučer hit u međunarodnim medijima. Tako je The New York Times tu vijest stavio na četvrto mjesto najave svog izdanja, a u britanskom The Guardianu tekst o novoj srpskoj premijerki bio je šesti najčitaniji jučer oko podneva. No, urednici su pokazali znatan manjak kreativnosti jer se gotovo svi naslovi mogu svesti na “Srbija je dobila prvu gay premijerku”. Neki su tvrdili da je riječ o prvoj premijerki na Balkanu, zaboravivši kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu, a Bloomberg je bio opsežniji te je u naslovu naveo i da je stranački neovisna. Američki ABC je naglasak stavio na “konzervativnu Srbiju”. Nizozemski Volkskrant je objavio naslov (koji ne treba prevoditi): Lesbische Ana Brnabic nieuwe premier van homofoob Servië. Ukratko, Ana Brnabić je jučer bila zvijezda svjetskih medija dok se nije pojavila vijest da je ubijen lider Islamske države, prenosi Jutarnji.hr