Published On: Ned, stu 12th, 2017

NAKON SUSRETA S KOLINDOM SADA TVRDI OVO: Alija nije ostavio Bosnu u amanet Erdoganu

U interviewu koji je dao za Faktor, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda objasnio je izjavu koja je izazvala burne reakcije i velike polemike u bh. društvu – da je Alija Izetbegović dao Bosnu i Hercegovinu u amanet turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Alija Izetbegović, i svi njegovi suborci, ( I odred El Mudžahid?) i svi mi njegovi politički nasljednici istrajavamo u borbi za suverenu Bosnu i Hercegovinu. I nikome nećemo predati niti jedan pedalj njenog teritorija niti suvereniteta. Ali su nam u odbrani tog suvereniteta potrebni prijatelji i saveznici. A naši prijatelji su i Turska, i SAD, i EU, i Njemačka, i Velika Britanija, i Francuska i mnoge druge države. Bošnjacima i BiH se nameće lažna dilema da moraju birati između ovih prijatelja, da prijateljstvo s Turskom isključuje prijateljstvo sa SAD i EU. To jednostavno nije točno. Bili smo i ostat ćemo prijatelji sa svima koji se prijateljski odnose prema nama, koji nas poštuju i uvažavaju, koji nam pomažu da očuvamo i gradimo cjelovitu BiH i podržavaju nas na putu u EU i NATO.

Dakle, nije Alija Izetbegović ostavio u amanet svom prijatelju Tayyipu Erdoganu Bosnu, nego mu je u amanet ostavio brigu za Bosnu. Obavezao ga da ovu zemlju, nakon Alijine smrti, ne zaboravi. Razumiju to Alijini i moji kritičari iz bošnjačkog korpusa veoma dobro, ali se prave da ne razumiju kako bi mogli da dižu dreku i da se, vrijeđajući prijateljsku Tursku i njenog predsjednika, ističu svoju navodno prozapadnu orijentaciju. To je, ustvari, često viđeno ulizičko duhovno podaništvo koje Zapad sigurno ne cijeni. Niko ne cijeni one koji sami sebe ne cijene”, izjavio je Izetbegović.

Član Predsjedništva u intervju je također istakao da je uvođenjem Radončića u vlast očekivao da će predsjednik SBB-a pokrenuti infrastrukturne projekte za koje mu je dao najvažnije poluge vlasti, ali da on zauzvrat nije učinio gotovo ništa:

“Očekivao sam da će Radončić i za državu graditi onako kao što je gradio za sebe – da će graditi autoput, brze ceste, aerodrome, termoblokove. Prepustili smo mu ta ministarstva i direktorske pozicije kako bi imao potrebne poluge, dali smo mu svaku vrstu podrške. Rezultat je, za sada, nula. Ako krene u rušenje rebalansa budžeta, budžeta za iduću godinu, opstrukciju gradnje Bloka 7 u Tuzli, ako sruši akcize, tada će to biti minus, a ne nula”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x